Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Як росія поширює фейки через медіа Африки

Результати спільного дослідження Центру протидії дезінформації та OSINT-агенції Molfar
фото ЦПД

Російська федерація просуває свої пропагандистські наративи через країни Африки.

Про це свідчать результати спільного дослідження Центру протидії дезінформації та OSINT-агенції Molfar, повідомляє ЦПД в телеграмі.

У серпні 2023 року нігерійське видання Punch опублікувало статтю: «На узбережжі Єгипту знайшли розкішну віллу родини Президента України Володимира Зеленського».

Видання посилалося на відеоролик з «розслідуванням єгипетського журналіста Мохаммеда Аль-Алаві», який стверджував, що вілла в місті Ель-Гуна належить тещі Президента України Ользі Кияшко. Punch також навів думку «політолога» Абдулрахмана Алаббасі, що віллу придбали за гроші гуманітарної допомоги Україні.

Автором статті є такий собі Артур Нконо, але особу цього журналіста встановити неможливо. Як і особу «розслідувача Мохаммада Аль-Алаві». Його акаунт на YouTube створений того ж дня, коли було опубліковано відео «розслідування». І це єдина публікація на цьому акаунті. Також відсутня будь-яка інформація про «політолога Абдулрахмана Алаббасі».

Стаття містить всі ознаки фейку і в лютому 2024 року була видалена. Але новини з посиланням на Punch активно поширювалися в медіа рф, зокрема вийшов сюжет на федеральному «Першому каналі».

Російська пропаганда використала нігерійське видання Punch як майданчик для публікації фейку від імені вигаданих журналістів та експертів для подальшого поширення дезінформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ