Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Як цього року відзначаємо 8-9 травня

8 й 9 травня відзначаємо День пам’яті та примирення і 75-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі. Цьогорічна інформаційна кампанія традиційно проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Символом пам’яті про жертв війни залишається червоний мак. Про це інформує прес-служба УІНП.

«Замість екзальтованої маніпуляції під гаслом «Можем повторіть» ми обираємо європейську відповідальну модель пам’ятання, яка вшановує всіх, хто боровся з нацизмом, і всіх жертв війни. Це належне застереження від повторення подібних трагедій у майбутньому», – говорить голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Яку модель пам'ятання про події Другої світової обирає Українська держава та чому – в позиційному ролику Інституту. Дякуємо Національному музею історії України у Другій світовій війні за сприяння у роботі над відео.

Результати дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» та Київським міжнародним інститутом соціології, про День перемоги в історичній пам’яті показують: для понад третини українців День пам’яті та примирення є таким же важливим, як і День перемоги. А 56% погоджуються, що СРСР разом з нацистською Німеччиною відповідальний за початок Другої світової війни. Водночас для понад половини українських громадян День перемоги – це все ще передусім відзначення «перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні». З детальнішими даними можна ознайомитися тут.

Такі результати свідчать: хоча робота над розвінчуванням радянських міфів дає результат, вона далека від свого завершення. Тому в інформаційній кампанії та онлайн-заходах до 8-9 травня Український інститут національної пам’яті продовжує акцентувати увагу на освітньому контенті.

ПРОЄКТИ

4 травня Інститут розпочав всеукраїнську безстрокову акцію «Родинні історії війни». Закликаємо всіх ділитися родинними історіями, пов'язаними з подіями Другої світової, у соціальних мережах під хештегом #родинніісторіївійни. Також заохочуємо школи й університети долучатися до акції та публікувати на своїх онлайн-ресурсах розповіді про випускників, які боролися з нацизмом; історії учнів, студентів, викладачів, чиїх рідних торкнулася війна.

4 травня стартував відеопроєкт «Друга світова: 75 років потому. У коротких відеомонологах українські науковці, історики, філософи, літератори, митці діляться думками про події Другої світової війни та їхній вплив на сьогодення в Україні і світі. Проєкт підготувало видавництво «Дух і літера» спільно з UKRLIFE.TV за сприяння Українського інституту національної пам’яті та медіапідтримки НВ. До нього долучилися Ярослав Грицак, Олена Стяжкіна, Мирослав Маринович, Ахтем Сеітаблаєв, Дмитро Чекалкин, Тетяна Пастушенко, Юрій Прохасько, Маріанна Кіяновська, Влад Троїцький, Євген Головаха та інші. Загалом проєкт налічує понад 30 монологів. Відео публікуються щоденно, з 4 до 10 травня, на YouTube-каналі UKRLIFE.TV
Детальніше.

Заплановано, що голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в рамках Всеукраїнської школи онлайн проведе урок історії, під час якого розповість про мак пам’яті. Український інститут національної пам’яті закликає одягати мак пам’яті 8 та 9 травня, а також додавати тематичну рамку до світлини профілю у соціальній мережі «Фейсбук».

Як власноруч зробити мак пам'яті, розповідає Марічка Бурмака. Ролик створений з ініціативи Українського інституту національної пам'яті каналом "Еспресо"

Схема, як виготовити мак пам'яті за посиланням.

5 травня відбувся вебінар для вчителів «Пам'ять про Другу світову війну і війна пам'ятей» у партнерстві з Інститутом «ТКУМА». Переглянути запис можна тут. Розклад історичних вебінарів на травень тут.

Стежте за сторінками Українського інституту у фейсбуці й твіттері – цими днями ми публікуємо багато цікавих і різнопланових людських історій періоду Другої світової війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ