В Україні триває грибний сезон, протягом якого у медичні заклади частіше потрапляють мешканці з діагнозом отруєння грибами, повідомляє управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, і нагадує правила, які допоможуть уникнути такого отруєння.
Аналіз випадків отруєнь грибами на Львівщині, свідчить, що більшість з них обумовлена вживанням пластинчастих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як печериця жовтошкіра, гриб-парасолька, опеньок несправжній тощо.
Щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил, зокрема:
1. якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
2. якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання», необхідно знати:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
- якщо зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- при приготуванні страв із грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;
3. якщо отруєння все ж виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.
Бережіть своє здоров’я та життя!