Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як встановити лічильник на тепло?

Подаємо офіційне роз’яснення ТОВ “Нафтогаз тепло”, щодо порядку встановлення та прийняття на абонентський облік індивідуальних (квартирних) лічильників теплової енергії у Новому Роздолі та Новояворівську.

Процедура встановлення індивідуальних лічильників теплової енергії відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» регулюється «Порядком оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку», затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України від 09.08.2018 № 205.

Встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії відбувається наступним чином:

  • З метою визначення технічної можливості встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії власник (співвласники) квартири звертається до організації, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з обов’язковим переліком робіт з монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання.
  • За результатом обстеження складається акт, у якому зазначається висновок щодо наявності або відсутності технічної можливості встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії згідно вимог «Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2018 № 829.
  • У разі наявності технічної можливості встановлення індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії власник (співвласники) квартири самостійно здійснює вибір моделі лічильника теплової енергії відповідно до вимог Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 163, у тому числі щодо класу точності.
  • Власник (співвласники) квартири звертається до організації, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з монтажу приладів і засобів вимірювання, щодо встановлення у відповідності до вимог супровідної документації індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії та організації його захисту від несанкціонованого втручання в роботу.

Процедура прийняття на абонентський облік індивідуальних лічильників теплової енергії відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» регулюється «Порядком прийняття приладу обліку на абонентський облік», затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України від 12.10.2018 № 270.

Прийняття на абонентський облік індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії відбувається наступним чином:

1. Власник (співвласники) квартири подає до абонентського відділу ТОВ «Нафтогаз Тепло» письмову заяву про прийняття індивідуального (квартирного) лічильника теплової енергії на абонентський облік, у якій зазначає:

  • найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, яка є власником (співвласниками) квартири;
  • поштову адресу заявника (власника (співвласників) квартири);
  • спосіб отримання повідомлення та адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним та відповідний засіб зв’язку з ним (адреса електронної пошти тощо);
  • місцезнаходження квартири, в якому встановлено індивідуальний (квартирний) лічильник теплової енергії.

До заяви додаються наступні документи:

  • копія документа, що підтверджує право власності на квартиру;
  • копія декларації про відповідність засобу вимірювальної техніки;
  • копія супровідної документації до засобу (засобів) вимірювальної техніки, що входять до складу лічильника теплової енергії;
  • копія акта приймання-передавання робіт із встановлення лічильника теплової енергії.

2. ТОВ «Нафтогаз Тепло» протягом 5 календарних днів з дня отримання заяви призначає дату і час огляду й опломбування лічильника теплової енергії та повідомляє про них власнику (співвласникам) квартири у спосіб, зазначений у заяві, не пізніше ніж за 5 календарних днів до дати такого огляду й опломбування.

3. Огляд і опломбування лічильника теплової енергії проводяться представником ТОВ «Нафтогаз Тепло» у присутності власника (співвласників) квартири.

Можливо провести огляд і опломбування лічильника теплової енергії за відсутності власника (співвласників) квартири, якщо він був належним чином повідомлений про дату і час огляду й опломбування та якщо без нього представник ТОВ «Нафтогаз Тепло» має можливість безперешкодного доступу до лічильника теплової енергії.

4. За результатом огляду у разі відсутності порушень вимог частини першоїстатті 4 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» представник ТОВ «Нафтогаз Тепло» виконує опломбування лічильника теплової енергії та складає в двох примірниках акт про прийняття лічильника теплової енергії на абонентський облік.

Один примірник акта надається присутньому власнику (співвласникам) квартири, в разі відсутності власника (співвласників) квартири під час огляду й опломбування – надсилається йому засобами поштового зв’язку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ