Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як вибрати топер на диван: корисні поради

З часом навіть дуже дороге спальне місце втрачає еластичність і пружність, на його поверхні з’являються провали, сліди від пошкоджених пружин. Ці фактори негативно впливають на сон людини.

Коли купити ліжко немає можливості через нестачу коштів або вільного місця у кімнаті, виникає потреба покращити властивості дивана. Для цього купують і використовують матраци топери або тонкі накладки на основну поверхню. Ці вироби називають також футонами, адже саме в Японії ними постійно користуються для сну.

Які матеріали підходять

Топери багато в чому схожі на звичайні матраци – вони також мають каркас, найчастіше безпружинний, і декілька шарів наповнювача всередині. Проте товщина такого виробу невелика, від 3 до 12 см, тому його майже не використовують як основне спальне місце. Головне призначення – зробити жорсткий диван із перепадами висоти чи провалами на поверхні комфортним для відпочинку.

Головним у тонкому матраці є наповнювач, від нього залежить жорсткість виробу та його здатність створювати комфортну підтримку для тіла людини під час сну. Часто буває, що новий диван занадто твердий і йому потрібно додати м’якості. З цим завданням чудово впораються моделі з натурального латексу, вони не викликають алергії та дозволяють шкірі сплячого нормально дихати.

Для пом’якшення поверхні також можна використовувати піну з ефектом пам’яті або пінополіуретан. Коли ж потрібно збільшити жорсткість – наприклад, якщо поверхня дивана з часом просіла – краще придбати вироби з кокосовою койрою. Вони забезпечать надійну підтримку для хребта як дорослого, так і дитини. Дуже щільним матеріалом, здатним додати жорсткості, є повсть, що складається з волокон вовни й бавовни.

Як правильно вибрати ортопедичну накладку на диван

Щоб топпер якісно впорався зі своїми функціями, варто детально ознайомитися з характеристиками кожного виробу. В деяких випадках буває, що матеріал наповнювача, здатний змінити жорсткість, шкідливий для алергіків. Людям, чутливим до синтетичних добавок, краще віддати перевагу натуральним волокнам, вони не викликають небажаних реакцій.

Купити матраци на диван необхідно як для нових, так і старих меблів. Не завжди тонка накладка потрібна тільки для зміни жорсткості або м’якості, буває, що вона просто виконує функції наматрасника. Якщо неможливо вибрати інші меблі окрім розкладних, виправити усі недоліки допоможе футон. Перш ніж придбати його, потрібно керуватися такими критеріями:

  • навантаження на одне спальне місце. Має відповідати вазі людини, яка буде спати на дивані. Більшість моделей розраховані на середню вагу до 90 кг, є також посилені для тих, хто важить понад 100 кг;
  • розміри спального місця. Мають точно відповідати габаритам дивана із мінімальною похибкою. Топер не повинен звішуватися з краю, адже за таких умов почне дуже швидко псуватися;
  • висота. Якщо потрібно приховати недоліки поверхні, наприклад, великі провали, нерівності або стики, краще купувати матрац щонайменше 8 см. Більш тонкі частіше використовують як наматрасники для захисту поверхні дивана.

Деякі топпери випускаються з пружинним блоком усередині, проте їх вибирають рідко, адже вони не дуже зручні у використанні. Для м'яких меблів більше підходять безпружинні. За потреби їх можна зняти, згорнути в рулон і заховати у шафі або коробі для білизни.

Тонкі накладки здатні значно покращити характеристики дивана, зокрема, додати жорсткості або м’якості. Головне – правильно вибрати модель, яка відповідатиме розмірам дивана і потребам господаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ