Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тренінг: Як виховати у суддях доброчесність

З 11 по 12 грудня у Львові проходив тренінг, що був присвячений доброчесності суддів та інструментам впливу громадськості на кар’єру представників суду. Метою було залучити громадян України до контролю за поведінкою суддів та кандидатів на цю посаду.

На сьогоднішній день в Україні працюють більше 6000 суддів різних рівнів: місцеві, районні, мирові і т.д. При тому все ще залишаються близько 700 вакантних місць, на які претендують 2447 людей. Для того, щоб зайняти цю посаду потрібно відповідати певної кількості критеріїв:

  • Бути віком від 30 до 65 років
  • Бути громадянином України
  • Володіти вищою юридичною освітою
  • Мати стаж роботи у сфері права від 5 років
  • Бути доброчесним
  • Володіти державною мовою

На сьогодні більш за всіх суспільство та громадські організації турбує частина, що стосується саме суддівської доброчесності. Визначення цього атрибуту все ще не встановлене, через що іноді дуже важко притягнути суддю до відповідальності. Проте, після перемоги революції гідності, в нашій державі поступово просуваються ідеї про те, щоб зробити суди більш відкритими. Ініціатива таких змін була підтримана керівництвом України.

Найкращим та найпростішим методом впливу на кар’єру посадовця є дисциплінарна скарга. Скаргу може подати будь яка фізична або юридична особа, при цьому не обов’язково бути учасником судового процесу. Знайти форму скарги можна на офіційному сайті Вищої Ради Правосуддя. При умові, що скарга була подана із виконанням усіх умов, можна розраховувати на дисциплінарне покарання, суворість якого варіюється від зауваження до звільнення з посади.

Під час тренінгу учасникам пропонувалося пройти практичні заняття, в яких у них з’являлася можливість на підставі конкретних прикладах поведінки суддів сформулювати дисциплінарну скаргу з аспекту недоброчесності. Визначати, чи були дії судді доброчесними можна, завдяки кодексу суддівської етики, що був створений на основі схвалених резолюцією ООН принципів. Іншою цікавою вправою було знайти правопорушення у діяльності реальних посадовців, користуючись родинним, майновим, кадастровим та адвокатськими реєстрами, а також ЗМІ.

Також під час тренінгу, був розібраний конкретний приклад, коли з приводу скарг, надісланих громадською радою доброчесності, кандидатуру судді у вищий суд було відхилено по причині її недоброчесності.

У тренінгу брали участь представники Львівської, Хмельницької, Тернопільської та Київської областей. З їхніх слів, на те, щоб стати учасником тренінгу, їх вмотивували такі фактори як бажання збільшити рівень своєї ерудованості, прагнення дізнатися більше про свої можливості як громадянина, дізнатися, чому саме варто навчати молоде покоління, подивитись на працю своїх колег.

На думку спікеру заходу, Романа Сухоставця, тенденцію по зацікавленості людей у тому, щоб зробити суд більш доброчесним можна вважати ще одним напрямком євроінтеграції, проте із суто українською етнічною особливістю. «Для європейського суспільства повна відкритість усіх реєстрів є чимось дивним, адже ті функції, що у нас виконують громадські організації, в них виконують органи влади.» - зазначив він.

Цей захід не є разовим, він виступає одним з серії подібних заходів у декількох областях України. Останній, заключний тренінг відбудеться пізніше у Києві.

Гаврилюк Микита

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ