Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Як за допомогою звичайного Windows та віртуального сервера врятувати бухгалтерію від блекауту

В умовах нестабільності електропостачання для багатьох компаній та підприємств актуальним стає питання організації безперервної та безпечної роботи своїх підрозділів, зокрема, і бухгалтерії.

Така задача потребує детального вивчення технічної складової цього питання, аби сконфігурувати дієздатну та надійну систему захисту, що б дало змогу продовжити роботу під час блекауту або хоча б унеможливити пошкодження баз даних підприємства або їх втрату. Розглянемо декілька можливих варіантів організації безпечної роботи.

Використання резервного джерела електроживлення

Це найбільш надійний та водночас вартісний шлях до отримання енергетичної незалежності компанії. Вибір додаткових джерел електроживлення залежить від багатьох чинників, головними з яких є фінансові можливості підприємства та його місцезнаходження. Серед можливих варіантів можна виділити наступні: 

  • Паливні електрогенератори;
  • Повітряні електростанції;
  • Сонячні батареї або електростанції;
  • Джерела безперебійного електроживлення (ДБЖ).   

Як бачимо, діапазон можливих варіантів доволі значний, так само як і ціна. Якщо підприємство знаходиться за межами міста або у передмісті, тоді йому цілком підійде використання найбільш потужних джерел – повітряних або сонячних електростанцій. Якщо ж це звичайний офіс у центрі міста, то найкращим варіантом буде використання більш дешевого та компактного ДБЖ. Розглянемо методику його підбору.

Підбір ДБЖ

Основним критерієм для вибору буде кількість та потужність споживачів енергії, якими зазвичай є персональні комп`ютери (ПК) та під`єднані до них периферійні пристрої. Для прикладу, зробимо приблизний розрахунок для одного ПК з принтером. 

Офісний ПК складається з двох частин – системного блоку та монітору. В середньому, офісний системний блок споживає близько 350 Вт електроенергії, а РК-монітор – близько 50 Вт. Загалом – 400 Вт. 

Існує багато типів принтерів, котрі відрізняються технологією друку. Але, для офісу найбільш розповсюджені лазерні пристрої, котрі споживають у середньому близько 350 Вт.     

Таким чином, загальна потужність споживання для одного ПК з принтером складе: 400 + 350 = 750 Вт. 

Тепер залишається підібрати ДБЖ таким чином, щоб його номінальна потужність (вказана у техпаспорті) перевищувала значення у 750 Вт. Рекомендовано обирати ДБЖ з запасом у 10-20 % від об`ємів споживання. У нашому випадку такий запас повинен становити від 75 до 150 Вт. Це означає, що треба шукати ДБЖ, мінімальне значення номінальної потужності якого становить 825 Вт. 

Наприклад, цілком підійде пристрій BX1600MI-GR компанії APC, номінальна потужність якого становить 900 Вт. Такий пристрій забезпечить роботу ПК на протязі приблизно 30-40 хв. Це дасть можливість коректно завершити роботу з базою та вимкнути ПК. Якщо ж обрати більш потужний пристрій, то можливо забезпечити кількагодинну роботу електроніки офісу і це цілком реально.

Віддалений робочий стіл

Ще один шлях побудови системи захисту для офісу, це використання новітньої технології для підключення до віддаленого робочого столу за допомогою протоколу RDP (Remote Desktop Protocol). Сутність методу полягає у розміщенні баз даних компанії на орендованому сервері, робота якого забезпечується цілодобово в незалежності від стану загальної системи електроживлення. У випадку зникнення електрики в офісі, всі введені раніш дані збережуться. Продовжити роботу з базою можна одразу ж після відновлення енергопостачання. Такий сервіс, наприклад, надає хостинг-провайдер HyperHost – https://hyperhost.ua/uk/windows-vds

Це дуже легко реалізовується на практиці. Офісному співробітнику або співробітниці достатньо лише клікнути по ярлику, зазвичай розміщеному на робочому столі їхнього ПК, і він або вона у системі. Вказаний спосіб організації системи захисту є доволі бюджетним варіантом, оскільки тут не треба нічого докуповувати, а треба лише налаштувати параметри зв`язку із сервером провайдера.

Комплексний підхід

Найкращим способом організації системи захисту на підприємстві буде використання обох вказаних підходів. Це, з одного боку, подовжить час роботи офісу, з другого – зніме тягар страхіть за втрату даних, оскільки вони завжди будуть знаходитись у безпечному місті – на сервері хостинг-провайдера. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ