Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які документи на дитину потрібні для виїзду закордон?

У Верховній Раді України депутати підтримали законопроект №8296, який спрощує порядок виїзду неповнолітніх за кордон, що проживають з одним із батьків. Читайте далі у статті відповіді на актуальні питання про те, які нововведення чекають на громадян України.

Якими документами той з батьків, хто проживає з дитиною, може довести, що дитина дійсно живе саме з ним?

Тут є 2 варіанти. Перший - якщо батьки самостійно й добровільно прийняли  рішення щодо того, з ким буде проживати дитина. Другий - рішення про те, з ким житиме малюк, приймає суд або орган опіки та піклування.

У разі першого варіанту таким підтвердженням може бути укладений обома батьками договір, який посвідчено нотаріально.

Якщо ж ви маєте справу з другим варіантом, то таким документом є судове рішення або відповідний висновок органу опіки та піклування.

Які документи на дитину потрібні для мандрівки?

Найкращий і найпростіший варіант – це добровільна згода обох батьків для виїзду дитини, яка не досягла 16-річного віку, за кордон, або ж згода одного з батьків, якщо малюк виїжджає за межі України з другим. У такому випадку дитина повинна мати нотаріально посвідчену згоду та біометричний дитячий закордонний паспорт.

Однак останні новели у законодавстві дозволяють вивезення дитини за кордон без згоди того з батьків, хто проживає окремо від родини, у разі несплати ним аліментів. Для цього необхідно мати:

  • рішення суду про визначення місця проживання дитини з вами або відповідний висновок органів опіки і піклування,
  • рішення суду про присудження аліментів,
  • довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Хочу нагадати, що через місяць після опублікування почнуть діяти норми другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває. Вони урівнюють в правах обох батьків.

На строк до місяця зможуть виїхати з дитиною за межі країни як батько чи матір, з якими проживає дитина, так і той з батьків, який проживає окремо.

Однак, для цього необхідно дотриматися кількох умов. Той з батьків, з ким проживає дитина, для безперешкодного виїзду повинен не ставити бар’єрів у зустрічах і спілкуванні з малюком другого з батьків. Натомість батько чи матір, які проживають окремо, повинні сумлінно виконувати свій батьківський обов’язок та не мати заборгованості зі сплати аліментів.

Після вступу закону №8296 (#ЧужихДітейНеБуває) в силу (за наявності заборгованості з виплати аліментів з боку одного з батьків) здійснити виїзд за кордон на строк до 1 місяця і більше має право:

  • Той із батьків, за яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини – має показати довідку про наявність заборгованості з аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці. Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом.
  • Той із батьків, за яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, має право вивести дитину за кордон строком до 1 місяця. У цьому випадку при перетині кордону потрібно пред’явити рішення суду про визначення місця проживання дитини або відповідний висновок органу опіки та піклування (при цьому у разі, якщо відомо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов‘язки, необхідно проінформувати його шляхом надсилання рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі).
  • Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, за відсутності заборгованості зі сплати аліментів. Але він повинен показати згоду того з батьків, з яким проживає дитина, на виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей. У разі ненадання тим із батьків, з яким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон із зазначеною метою, повинен надати рішення суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.
  • Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, за відсутності заборгованості зі сплати аліментів повинен показати нотаріально посвідчену згоду того з батьків, з яким проживає дитина, на виїзд малюка за межі України. Також він може надати відповідне рішення суду, якщо той із батьків, з яким проживає дитина, не надав такої згоди.

Скільки разів таким чином можна виїхати за кордон з дитиною?

Закон не встановлює якихось обмежень щодо кількості поїздок дитини за кордон.

Знаючи наших прикордонників, можна очікувати, що вони будуть створювати різні проблеми. Куди звертатися у таких випадках?

У разі необхідності, звертатися на гарячу лінію Державної прикордонної служби України – (044) 527-63-63, та Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги – 0(800) 213-103.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ