Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Які види онкології передаються генетично?

За останніми даними ВООЗ, найбільше число випадків смерті від онкологічних захворювань відбувається від раку легені, шлунку, печінки, товстої кишки і молочної залози.

Крім того, існує ряд онкологічних захворювань, до яких може бути генетична схильність - до таких відносяться рак грудей, яєчників, простати і колоректальний рак.

Онкологічний процес розвивається в результаті зміни в єдиній клітині. Така зміна може бути викликано як зовнішніми, так і спадковими генетичними факторами.

Лікар-онколог Кирил Бурмич розповів докладніше про онкологічні захворювання, до яких може бути спадкова схильність.

- Є певні нозології, які передаються генетично. Наприклад, поліпоз кишківника. Якщо він був, то ймовірність того, що розвинеться рак, практично 100%. І таким пацієнтам потрібно проходити обстеження починаючи з 20 років. Але це не часті випадки. Якщо говорити в загальному по країні, то починати потрібно з вакцинації від раку шийки матки, тому що це дуже агресивне захворювання, і результати його лікування невтішні, коли пацієнтка звертається на пізніх стадіях, - розповідає Кирил Бурмич.

Детальніше про онкологічні захворювання, до яких може бути генетична схильність, а також про те, кому і в якому віці потрібно починати проходити профілактичні обстеження у фахівців, дивіться в повній версії інтерв'ю на youtube-каналі Гулі Поготової.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ