Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Якщо є люди, які хочуть щось змінити, вони повинні піти в політику і зробити це самі, - Френсіс Фукуяма

Українцям потрібно підтримувати високий рівень політичної мобілізації і вести невтомну боротьбу, щоб уникнути помилок та розчарувань Помаранчевої Революції. Не менш важливим є усвідомлення значущості власної ролі у процесі реформ, адже тримаючись подалі від політики, не варто очікувати відчутних для країни змін. На цьому наголосив видатний політолог сучасності, публіцист, професор Стенфордского університету Френсіс Фукуяма під час прес-конференції, що відбулася у Львові 23 серпня. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«У громадянського суспільства існує стійка думка, що всі політики погані, і ми маємо залишатися осторонь цих процесів та наглядати за ними. Але з таким підходом ви ніколи не отримаєте успішний уряд. Якщо є люди, які хочуть щось змінити, вони повинні піти в політику і зробити це самі. Надалі вас і ваші прагнення щось змінити може врятувати тільки відкрита підтримка громадянського суспільства та впровадження глобальної демократії”, - заявив експерт.

Візит Френсіса Фукуями до України проходить в рамках освітньої програми «Академія лідерства для розвитку» (The Leadership Academy for Development (LAD), що впроваджується Центром демократії, розвитку та верховенства права Стенфордського університету (США), Школою управління Українського католицького університету (Україна, Львів) за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Наразі у Львові впродовж 22-26 серпня триває перший етап програми: навчання тренерів методики дослідження проблем та розробки шляхів імплементації реформ, так званих “кейсів”. 35 українських топ-менеджерів і викладачів у сфері державної політики отримали нагоду узагальнити існуючий міжнародний і вітчизняний досвід, щоб після цього поширювати отримані знання і практичні інструменти серед українських державних службовців.

Про це розповів керівник проектів та програм Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) в Євразії Ерік Хонц. За його словами, наступним етапом проекту вже стане підготовка безпосередньо посадових осіб, що проходитиме у січні 2017 року. Окрім лекцій від провідних міжнародних експертів, на другому семінарі буде представлений ряд нових, власне українських, “кейсів”, розроблених тренерами в результаті серпневого тренінгу.

“CIPE вже більше 10 років працює в Україні над розбудовою ефективного державно-приватного діалогу. Під час плідної роботи з бізнес-асоціаціями та торгово-промисловими палатами ми виявили таку проблему як недостатня кількість кваліфікованих та мотивованих партнерів зі сторони державних структур”, - зазначив Ерік Хонц.

Тому, як зазначив експерт, загальною метою цього спільного проекту є розширення мережі найкращих і найпрогресивніших майбутніх урядовців, які допоможуть “замкнути коло” співпраці державного та приватного секторів. Для цього організатори приступили до створення потужної команди тренерів з Дніпра, Харкова, Одеси, Києва, Львова та інших регіонів України.

Узагальнив висновки дискусії засновник Школи управління Українського католицького університету, міністр економічного розвитку та торгівлі України (2014) Павло Шереметазакликом брати активну участь у процесі створення оновленої країни.

“У нашій державі вирішується щось більше, ніж виключно доля української економіки, питання боротьби з корупцією тощо. В Україні іде битва на кількох фронтах, і це є битва за глобальну демократію. Повністю погоджуюся з професором Фукуямою: якщо ти хочеш, щоб в країні щось змінилося, ти мусиш іти у владу, ти мусиш робити реформи власноруч, - прокоментував експерт. - Твої руки брудняться, адже це, в будь-якому випадку, брудна справа. Головне - не забруднитися по лікоть. Але ти не зможеш змінити країну, лежачи на дивані і критикуючи чинну владу”.

Павло Шеремета наголосив, що в складних і суперечливих умовах в Україні нам потрібна наполеглива робота кожного громадянина для розбудови глобальної демократії, що дозволить державі вийти на новий рівень економічного розвитку.

“В День Незалежності ми з командою прийняли рішення працювати за стандартним графіком. Адже відпочивати ніколи, коли йде мова про реформування системи державного управління”, - додав він.

Довідка.

Академія лідерства для розвитку (The Leadership Academy for Development (LAD) здійснює підготовку урядовців і бізнес-лідерів з країн, що розвиваються, щоб допомогти приватному сектору стати конструктивною силою для економічного зростання і розвитку. У рамках програми  ретельно відібрані учасники навчаються ефективного лідерства, впровадження раціональної державної політики в складних і суперечливих умовах. Рушійним принципом навчальної програми є те, що реформа політики потребує не інженерних чи інших технічних рішень, успішні реформатори повинні бути спритними і зважати на широке коло факторів, що впливають на результати політики. Вони повинні мати тверде розуміння конкретних економічних, фінансових, політичних і культурних реалій країни. Найголовніше — вони повинні вміти встановлювати пріоритети, послідовність дій і створювати коаліції. Академія надає учасникам аналітичну основу для набуття вмінь ефективно діяти в несприятливих умовах.

Академія лідерства для розвитку підтримується Центром з питань демократії, розвитку та верховенства права при Стенфордському університеті, Центром міжнародного бізнесу та суспільної політики Школи поглиблених міжнародних досліджень ім. Пола Нітце при Університеті Джона Хопкінса, а також  мережею Omidyar.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ