Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Якщо Україна забере з Криму війська, то капітулює. Якщо війська забере Путін – його вважатимуть зрадником, - політолог

Станом на зараз Україна не може в Криму нічого зробити, у тому числі провести ще один референдум. В Криму відсутня така можливість впливати на ситуацію з боку України. Про це сьогодні, 17 березня, в коментарі Гал-інфо розповів політолог Любомир Скочиляс.

За його словами, єдиним виходом із ситуації може бути залучення до вирішення цієї кризи іноземних важелів впливу, але це теж блокується і не є дієвим.

«Проведення ще одного референдуму, наприклад з ініціативи кримських татар, не зможе переломити ситуацію, хіба в гіпотетичній риториці, особливо в контексті сьогоднішнього звернення Путіна до Федеральних зборів. Відповідно, Україні нічого не залишається, як вважати Крим своїм, хоча де-факто його анексувала Росія», - зазначив політолог.

За словами Любомира Скочиляса, можливо Росію від Криму змусять відмовитись міжнародні структури.

«Однак я не бачу важелів, які б змусили Путіна відмовитись від анексії Криму, адже для нього вже є позитивний результат. Цей процес, який відбувся за російським сценарієм, завершився. Це можливо останній шанс для Путіна анексувати Крим і іншого більше може і не бути», - зазначив політолог.

Окрім того, Любомир Скочиляс зауважив, що на ситуацію в Криму варто також поглянути з позиції російського сприйняття.

«З позиції сприйняття цієї тематики росіянина, якби зараз Путін дав задній хід, то увійшов би в історію як зрадник та слабак, і це потрібно розуміти, говорячи про те, що Путін ще може відмовитись від Криму», - зауважив політолог.

Він також додав, що в Криму для українців буде досить небезпечно, адже нагнітатиметься українофобська істерія.

Ще одним дуже дражливим питанням на думку політолога є заблоковані українські військові.

«Зрозуміло, що якщо Україна виведе з Криму своїх військових, то це означатиме капітуляцію перед Росією. Вони в цій ситуації є заручниками, і що з ними робити, невідомо», - зазначив політолог.

Любомир Скочиляс додав, що тим, хто вирішить перейти на материкову Україну, держава повинна забезпечити усе необхідне для проживання та подальшого несення служби в армії. Ті, хто можливо вирішить залишитися, їхню позицію теж варто зрозуміти, адже це їхній дім, вони теж не можуть отримати жодних гарантій від сепаратистської влади Криму чи від Росії.

Політолог переконаний, що українським військовим в Криму ніхто не може гарантувати безпеки. Така ж ситуація і з кримськими татарами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ