Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Янукович не хоче в Митний союз, - Financial Times

Президент Віктор Янукович стверджує, що поглиблення відносин України з ЄС є пріоритетом. Але недавні заяви його чиновників натякають на його поворот у бік Росії.

Янукович не хоче в Митний союз - Financial Times

Про це пише колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у своїй статті в Financial Times.

"Чи втіляться ці натяки в реальності? Навряд чи", - вважає дипломат.

"Янукович кокетує, натякаючи на вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, щоб змусити Захід ігнорувати занепад демократії в Україні",- стверджує він.

Після погіршення відносини країни із Заходом, Москва намагалася залучити Київ у Митний союз, навіть пообіцявши знизити ціни на газ, - пише Стівен Пайфер.

Раніше Янукович виключав вступ до Митного союзу саме з причини того, що це знищило б будь-які перспективи для України досягти угоди про вільну торгівлю з ЄС.

Розворот від Європи до Росії був би сприйнятий неоднозначно в Україні - як народом, оскільки опитування відзначають стійку підтримку інтеграції в ЄС, так і елітою, - вважає дипломат.

"Президент і інші члени еліти, здається, перебільшують значущість України, вважаючи, що країна має настільки важливе місце в геополітичному перетягуванні каната між Заходом і Росією, що перший прийме Україну такою, яка вона є", - пише автор статті.

Найімовірніше, цього не відбудеться, - вважає він.

"По-перше, немає підстав припускати, що Барак Обама або європейські лідери мислять поняттями холодної війни.

По-друге, Захід розуміє, що для Києва вступ до Митного союзу пов'язаний із ризиком для українського суверенітету", - пише дипломат.

ЄС і США повинні гранично ясно дати зрозуміти Януковичу: він може або жити згідно з демократичним стандартами, або потрапить до ще більшої ізоляції, - вважає автор.

"Він може стверджувати, що такий вибір підштовхне його до Росії. Але він, майже напевно, туди не хоче", - підсумовує дипломат.

ICTV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ