Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Яценюк: "Не може від однієї людини залежати доля цілої держави"

Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк закликав президента очолити процес комплексних змін Конституції, щоби врешті навести лад в системі державного управління України. Про це він заявив в інтерв'ю журналу «Фокус». Про це повідомила прес-служба ЛОО ПП «Народний фронт».

«Українську Конституцію змінювали двічі внаслідок революцій. Революції відбувалися через недосконалість системи державної влади, через тяжіння до авторитаризму, узурпації і через несправедливість. Так було в 2004 році, так було в 2014 році. Може, цього разу без революції Конституцію поміняємо, наведемо порядок в системі державного управління?»

Відповідаючи на питання про механізми реалізації конституційних змін, Арсеній Яценюк підкреслив, що перший варіант - це приведення чинного законодавства України у відповідність до чинної Конституції.

«У нас підготовлені зміни до двох кодексів та 45 законів. Є рішення Конституційного Суду, де чітко передбачено, що повноваження президента виписані виключно в рамках статті 106 Основного Закону. Також є проект закону про президента України з прописаним порядком імпічменту. Реєструємо їх, 226 депутатів голосують «за», президент підписує - це і буде перший крок», - пояснив він.

«Але є другий варіант, найбільш правильний. Я раджу Президентові Порошенку очолити процес комплексних змін Конституції. Це треба робити до завершення поточної сесії», - сказав лідер «Народного фронту».

Мета цих змін, за його словами, - щоб люди чітко знали, хто за що в країні відповідає, «і що буває, якщо людина не виконує свої конституційні повноваження»: «Якщо це президент - то є механізм імпічменту. Якщо це уряд - то механізм відставки. Якщо це парламент - то механізм дострокових виборів. Жодна політична фігура не має права отримати повну монополію на владу в країні. Тому що кожна монополія завершувалася в Україні революцією».

Відповідаючи на питання, чи може президент зважитися на суттєве обмеження своїх повноважень, лідер «Народного фронту» підкреслив: «Той, хто розглядає свої повноваження з точки зору свого сьогоднішнього крісла, завжди програє. Я радив Порошенку очолити цей процес публічно і політично взяти на себе лідерство. Зараз рішення за ним».

За словами Арсенія Яценюка, парламент не має бути підрозділом Адміністрації Президента, а Кабінет Міністрів - не має бути її господарським управлінням.

«Не може від однієї людини залежати доля цілої держави. Я не знаю жодної демократії, де так є. Знаю Російську Федерацію, де від одного Путіна і від його найближчого оточення залежить доля багатомільйонної країни. Знаю ще Кім Чен Ина в Північній Кореї. Ми куди йдемо?

Я виступаю за те, щоб в країні був президент України як глава держави, гарант української Конституції і національний арбітр, обраний на прямих національних виборах. Але цей президент повинен мати чітку сферу відповідальності. В першу чергу це відповідь на сьогоднішній виклик Україні - національна безпека, оборона і відновлення територіальної цілісності держави. Тобто армія, зовнішня політика і сили безпеки. Все... Глава держави не повинен займатися держкомпаніями, енергетикою, антимонопольним законодавством тощо»: «Тому що тоді виникає питання: а навіщо уряд?»

При цьому лідер "Народного фронту" заявив, що не бачить сьогодні умов і підстав для відставки уряду.

«Ми чотири роки боролися за те, щоби в країні не було хаосу, а на п'ятий рік президентства зайдемо в нову штучну політичну кризу?! Наслідком цієї кризи буде удар по країні і по чинному президенту. Я не бачу таких умов і підстав. І я буду захищати уряд від брудної політичної боротьби і політичних нападок, не дам можливості повторити з цим урядом те, що робили зі мною».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ