Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворів на Львівщині – місто вояків-безхатченків

Яворів на Львівщині – місто вояків-безхатченків. Про це пише Інформаційна Агенція ZIK.

До власкора IA ZIK звернувся вже дев’ятий за цей тиждень військовослужбовець 24-ї окремої механізованої Залізної бригади імені князя Данила Галицького з проханням допомогти знайти бодай маленьку кімнатку в приватному будинку для родини. Мовляв, нікуди дружину з немовлям з пологового будинку привести.

«Зараз лежу в госпіталі після АТО. Скоро буду на службі в Яворові. До мене приїде з іншої області дружина з дитиною. А куди я їх поведу, якщо квартири немає? В казарму для холостяків мені не дозволять їх привести», – телефонує захисник Вітчизни й просить журналіста про допомогу.

«Може чули, що хтось здає квартиру в Яворові? Я служу за контрактом. Донечку залишила у мами. Я б їх перевезла в Яворів, якби був сімейний гуртожиток», – розповідає молода жінка-вояка.

«У нас в Криму все батьківське майно пропало. Живемо тимчасово в квартирі друзів, які скоро мають повернутися із заробітків. Невже на вулиці залишимося? Ми з чоловіком – військові. Він – в АТО, я з дитиною в Яворові. Я – в АТО, він вдома. Отак і чергуємося. Родини тут не маємо, щоб хтось допоміг», – бідкається її бойова подруга.

Власкор IA ZIK відвідав у Яворові два наявних гуртожитки, які належать МОУ. Ні в офіцерському, розташованому в 53-му військовому містечку, ні в сімейному, що в мікрорайоні «Левада», – місць немає.

На критому ринку «Галя», поспілкувавшись з господинями та покупцями, журналіст так нічого й не довідався: люди кажуть, що приватні помешкання вже давно всі поздавали сім’ям вояків.

У мікрорайоні Яворова «Левада» у триповерховому сімейному гуртожитку, який належить міністерству оборони України, тепер вже не окремі кімнати зі спільними кухнями та санвузлами, а квартири.

Зараз там робітники приводять до ладу коридор на першому поверсі. Довідатися, чи будуть розширяти цей дім, добудовуючи, у них не вдалося: майстри кажуть, що такої інформації не мають.

Поспілкувавшись з жителями, журналіст почув, що вільних помешкань вже давно немає.

«Кому в голові нині яворівські військові? Щодня та хтось подзвонить у двері, випитуючи про вільну кімнатку. Серце крається, як бачу чоловіка у формі з молоденькою жіночкою та дитинкою на руках. Але допомогти нічим не можу. Самі живемо з дорослими дітьми в двокімнатній квартирі, яку мій чоловік одержав, як ще служив у дивізії», – зітхнула дружина ветерана Збройних сил України.

А її сусідка, теж в минулому – офіцерша, додала: «Треба, певно, піти з шапкою до тих київських олігархів, які палаци мають. Нехай би скинулися на сімейний гуртожиток в Яворові для дітей захисників Вітчизни…».

Жінки розповіли, що в мікрорайоні «Левада» колись теж було військове містечко. Але його МОУ позбулося, передавши без копійки грошей місту, попередньо знищивши котельню.

«Зимували ми в такому холоді, що дотепер згадую, здригаючись. Потім нам дозволили індивідуальні котли встановити. Зараз в колишніх ДОСах (домах офіцерського складу) живуть лише пенсіонери і ті, хто купив собі квартири в «залізняків», яких скоротили з армії, як дивізію розігнали.

У 53-му військовому містечку Яворова журналіст теж не знайшов жодного вільного помешкання. В офіцерському гуртожитку, за словами керівництва, теж – «усе забито».

«Доведеться, якщо квартиру приватну для сім’ї не знайду, побудувати собі хатку на болоті», – чи то пожартував, чи то серйозно мовив чоловік, який днями повернувся з АТО в постійне місце дислокації своєї військової частини.

І справді, 53-тє військове містечко Яворова опоясане халабудами, поставленими на трясовині, ветеранами ЗСУ: це – такі дачі влаштували собі люди, які життя поклали на військову службу. Тут і кури кудкудакають, і гуси гелгочуть.

А поруч – величезна територія колишнього військторгу, де серед бур’янів стоять ще досить таки пристойні будівлі.

«От, якби теперішніх військових впустили ці воєнторгівські кабінети. Ми, ветерани, допомогли б їм з ремонтом. І мали б люди житло», – висловив думку полковник на пенсії.

«Та тут багато грошей не треба, щоб військові сімейні гуртожитки зробити. Але хто дозволить? Власники – ж у Києві. Довели до ручки воєнторгівське майно в Яворові, щоб за копійки потім його «прихватизувати», – поділився власним міркуванням колишній прапорщик.

Вояки-безхатченки розповіли журналістові, що перед тим, як підписувати контракт, прочитали в Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» про пільги та гарантії для військовослужбовців рядового, сержантського складу за контрактом.

Там, за словами захисників Вітчизни чорним по білому написано, що у разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, можуть розміщуватися в спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, а сімейні – у сімейних гуртожитках.

А в Яворові нового житла не будують, хоча військовослужбовці цю проблему озвучували не раз: зокрема, ще 19 травня цього року під час зустріч у місті Яворові представників Яворівської районної та Львівської обласної влади з учасниками АТО, демобілізованими і діючими військовослужбовцями за контрактом, сім’ями воїнів, які перебувають зоні проведення Антитерористичної операції.

«Складається таке враження, що військові та бомжі для Яворівської районної та Львівської обласної влади – одне і теж», – махнув рукою спересердя контрактник і подався далі шукати приватний куток для своєї родини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ