Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄБРР продовжить співпрацю щодо реалізації проєктів Чорнобильської АЕС

Як проінформували у прес-службі Міненерго, Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель обговорив з Директором департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером низку питань реалізації проєктів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС.

Йшлося про новий безпечний конфайнмент, сховище відпрацьованого ядерного палива на майданчику Чорнобильської АЕС та інші питання співробітництва.

Олексій Оржель подякував ЄБРР за небайдужість до проблем виконання проєктів, які здійснюються в рамках Чорнобильського фонду ʺУкриттяʺ та Рахунку ядерної безпеки, і конструктивну допомогу з боку фахівців ЄБРР  щодо їх аналізу ефективності та рекомендацій стосовно їх вирішення. Обговорення стратегічних питань та обмін думками щодо стану впровадження реформ та перспектив подальшого співробітництва України та ЄБРР в енергетичній сфері особливо актуальне напередодні підготовки до Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки у листопаді цього року в Лондоні.

ʺНа сьогодні ми разом підходимо до завершальних кроків  та у строк щодо введення в експлуатацію нового безпечного конфаймента (НБК) та сховища відпрацьованого ядерного палива ʺсухогоʺ типу (СВЯП-2), що будуються за кошти фондів, адміністратором яких виступає ЄБРР, – повідомив Олексій Оржель. –  Ми зацікавлені в отриманні в найкоротший термін ядернобезпечних та функціональних об'єктів, діяльність яких спрямована на зняття з експлуатації  Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта ʺУкриттяʺ на екологічно безпечну системуʺ.

Однак наразі залишаються невизначеними в частині фінансування такі важливі роботи, як демонтаж нестабільних конструкцій та поводження з паливовмісними матеріалами на об’єкті ʺУкриттяʺ, створення комплексної системи поводження з радіоактивними матеріалами із будівництвом нових установок поводження з РАВ та інші.

Мінекоенерго зацікавлене у формуванні спільної робочої групи за участю міжнародних експертів та української сторони щодо ʺдорожньої картиʺ співробітництва між Україною та міжнародними організаціями, створення якої було запропоновано на Асамблеї донорів Чорнобильського фонду ʺУкриттяʺ у липні цього року та підтримано ЄБРР.

Міністр висловив сподівання на подальшу співпрацю щодо успішного завершення будівництва, введення в експлуатацію основних об'єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та розвиток майбутніх ділових відносин з ЄБРР, спрямованих  на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сторони обговорили також продовження  функціонування Команди підтримки реформ у Мінекоенерго та співпрацю  як у галузі енергетики, так і в екології. ʺСподіваємось на продовження нашої роботи, зокрема після фінальної структурованості Групи підтримки реформ відповідно до визначених пріоритетів Урядуʺ, – зазначив Міністр.

Довідково

На СВЯП-2 на сьогодні завершені комплексні випробування з імітаторами відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ВТВЗ), так звані ʺхолодніʺ випробування. У грудні 2019 року заплановано отримання Сертифіката відповідності закінченого будівництвом об’єкта СВЯП-2 від Державної архітектурно-будівельної служби України, що дасть можливість розпочати роботи щодо підготовки до ʺгарячихʺ випробувань. На сьогодні в Державній інспекції ядерного регулювання України проходять погодження Програма ʺгарячихʺ випробувань та Звіт з аналізу безпеки. Комплексні випробування з ВТВЗ заплановано у період з лютого 2020 року протягом 3 місяців.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, за підтримки ЄС на ЧАЕС створили нову установку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ