Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЄС сприяє прозорості місцевої влади в Україні

Напередодні місцевих виборів в Україні Трансперенсі Інтернешнл (ТІ) Україна та Інститут Політичної Освіти презентували Кодекс прозорої влади, що сприятиме розвитку належного врядування та підзвітності місцевої влади.

Кодекс створений в межах програми Прозорі міста,  яку виконує TI Україна, за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«ЄC вболіває за посилення прозорості та підзвітності влади в Україні, в тому числі і місцевої. Місцеві вибори – ідеальний час, щоб оцінити рівень прозорості влади вашого міста чи громади і зробити справжній ривок. Кодекс прозорості допоможе сфокусуватися на найважливішому як майбутнім депутатам і мерам, так і громадським активістам, чий запит на зміни  – невід'ємна частина трансформацій», – зазначив Манфредас Лімантас, координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією Представництва Європейського Союзу в Україні.

Кодекс містить 11 положень щодо сфер, які традиційно страждають через відсутність зрозумілих та передбачуваних правил гри або є прозорими лише частково. ТІ Україна закликає кандидатів підтримати цей документ і зобов’язатися реалізувати його після перемоги на місцевих виборах.

Серед ключових положень – аудит комунального майна, земельних ресурсів та діяльності комунальних підприємств, системне інформування про підготовку і прийняття рішень, зрозумілий формат роботи з інвестиційними проєктами, забезпечення участі громади у створенні регуляторних політик. Увага також приділяється цифровій трансформації на місцевому рівні.

Реалізація положень Кодексу дозволить підвищити прозорість місцевої влади та посилити довіру громади.

«Підтримка Кодексу прозорості влади — це такий собі доказ готовності потенційних мерів чи депутатів до реальних кроків змінювати своє місто, — пояснює виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. — Цей документ стосується найпроблемніших сфер для місцевої влади, і дотримання прозорості у них дозволить кожному безпосередньо відчути позитивні результати. Бо прозорість — це не просто слово. Це шлях до ефективного управління».

Кандидати, які прагнуть взяти на себе зобов'язання згідно з кодексом, можуть зробити це на сторінці ТІ Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ