Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Єврокомісія до червня заборонила експорт зерна з України до п'яти країн

Європейська комісія з вівторка, 2 травня, обмежила вільний обіг чотирьох українських аграрних товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику — на території Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.
Фото: REUTERS

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Це надзвичайні та тимчасові заходи, про які Єврокомісія домовилась із сусідами України в кінці минулого тижня. В обмін вони мають скасувати односторонні заходи щодо імпорту агропродукції, що надходить з України. 

Протягом цього періоду пшениця, кукурудза, ріпак та насіння соняшнику, що походять з України, можуть продовжувати залишатися у вільному обігу в усіх країнах-членах Європейського Союзу, окрім п'яти прифронтових країн-членів ЄС: Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. 

"Ці заходи є частиною загального пакета підтримки, який пропонує Єврокомісія, і будуть доповнені фінансовою підтримкою фермерів у п'яти країнах-членах ЄС та подальшими заходами, спрямованими на полегшення транзиту українського зернового експорту через "коридори солідарності" до інших країн-членів ЄС та третіх країн". — заявила Єврокомісія.

Обмеження, запроваджені на рівні ЄС, діятимуть до 5 червня 2023 року, але за потреби комісія готова повторно запровадити превентивні заходи "доти, доки триватиме виняткова ситуація".

Єврокомісія заявила, що готова почати оцінку ситуації щодо інших чутливих харчових продуктів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ