Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європарламент закликав розшити санкції проти Білорусі

Депутати Європарламенту стурбовані триваючими репресіями в Білорусі, включаючи ув'язнення нобелівських лауреатів і журналістів, і закликають до подальших санкцій проти країни.

Про це повідомляє пресслужба Європейського Парламенту. 

Європарламент ухвалив резолюцію, яка засуджує систематичні репресії білоруського режиму проти народу країни та інакомислячих, у тому числі за допомогою політично мотивованих і закритих показових судових процесів, які депутати Європарламенту називають грубими порушеннями прав людини.

Парламент рішуче засудив нещодавні вироки з тривалими тюремними термінами для журналіста Анджея Почобута та лауреата Нобелівської премії миру Алеся Бєляцького, а також кількох інших осіб. Ці вироки свідчать про намагання режиму Лукашенка придушити будь-яку громадянську активність на захист прав людини та всіх незалежних ЗМІ в країні, вважають парламентарі.

Євродепутати також засудили тривалі тюремні терміни, заочно винесені лідерці білоруської опозиції у вигнанні Світлані Тихановській та іншим діячам Координаційної ради країни. 

Парламент вкотре рішуче засудив участь Білорусі у війні Росії проти України.

"Називаючи білоруський режим співучасником російської державної підтримки тероризму, депутати Європарламенту розчаровані тим, що країна не була включена до нещодавнього 10-го пакету санкцій ЄС проти Росії. Вони вимагають жорстких обмежувальних заходів проти Мінська, які включають, серед іншого, включення калійної галузі до списку санкцій ЄС, оскільки та є основним джерелом доходів білоруського режиму", — йдеться в тексті. 

Євродепутати закликали ЄС та його держави-члени розширити та посилити санкції ЄС проти Білорусі, включити до них усіх причетних до репресій режиму, в тому числі суддів, прокурорів, співробітників правоохоронних органів, в'язниць та виправних колоній, а також забезпечити належне виконання обмежувальних заходів. 

Резолюція також підкреслює необхідність всебічного розслідування злочинів, скоєних режимом Лукашенка проти народу Білорусі, і закликає країни ЄС активно застосовувати принцип універсальної юрисдикції та готувати судові справи проти білоруських чиновників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ