Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європейська організація з ядерних досліджень відмовиться від програмного забезпечення Microsoft

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) припинить використовувати продукцію Microsoft, оскільки розробник програмного забезпечення відмовив їм у статусі "академічної організації", через що вартість використання додатків зростає в десятки разів.

Як пише Громадське з посиланням на сайт CERN , організація оголосила великомасштабний проект переходу на відкрите програмне забезпечення, назване The Microsoft Alternatives project (MAlt).

Протягом останніх 20 років CERN користувався послугами Microsoft, зокрема Windows, Office і платформи хмарних обчислень Azure. Організація користувалася статусом «академічної організації», що передбачає значну знижку. Однак Microsoft вирішила відкликати цей статус, через що вартість нового контракту виявилася більш ніж удесятеро вищою.

Передбачивши такий розвиток подій, відділ інформаційних технологій CERN у 2018 році запустив ініціативу The Microsoft Alternatives project (MAlt), у межах якої очікується повна відмова від платних продуктів Microsoft. В організації наголошують, що стандартні методи розрахунку вартості продуктів для приватного бізнесу, до якого відтепер прирівняний CERN, перетворюються для такої великої некомерційної організації у непідйомні суми.

Автори ініціативи відзначають, що їхньою метою є відмова взагалі від всіх комерційних програмних продуктів, а не тільки від розроблюваних Microsoft.

Список програм, яким збираються знайти заміну, вчені поки не опублікували. Однак зазначають, що першою значущою зміною буде перехід на новий сервіс електронної пошти. Також очікується заміна Skype на альтернативний метод зв’язку. Багато інших продуктів планують почати замінювати вже найближчим часом, а повноцінна доповідь про план переходу буде представлена 10 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ