Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З 30 вересня в Україні стартує судова реформа

14 вересня відбувся медіа-сніданок за ініціативи Реанімаційного Пакету Реформ, Детектор медіа та Центру демократії та верховенства права на тему «Судова реформа: очікування та можливі сценарії». Про це пише Реанімаційний пакет реформ.

Депутати та громадські експерти ділилися своїми очікуваннями в напрямку судової реформи, у зв’язку з набуттям чинності 30 вересня змін до Конституції щодо правосуддя (Зміни) та нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (Закон).

Відповідно до прийнятих Змін та Закону до 30 березня 2017 року має бути створений Верховний Суд (ВС) замість Вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України у складі мінімум 65 суддів. Це має бути абсолютно новий суд з суддями, відібраними в результаті проведення конкурсу. Змінами та законом виписані вимоги до кандидатів на посаду судді ВС. Вперше на посаду цього суду можуть претендувати не лише судді, а й науковці та адвокати. “Дуже важливо на цьому етапі пильнувати за процедурою формування нового ВС, щоб запобігти впливу політики і великих грошей”, – зауважила Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України. Цю тезу підтримав також Леонід Ємець.

В той же час, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, як орган, що відповідальний за проведення конкурсу, досі офіційно не оприлюднила будь-які деталі щодо процедури набору нових суддів до Верховного Суду. Очікується, що процедура добору суддів до складу ВС буде складатися з двох етапів: перший – включатиме анонімне тестування та практичне завдання на знання законодавства; другий – складатиметься зі співбесіди за результатами дослідження досьє кандидата; психологічного та IQ тестів.

Експерти закликають громадськість долучитися до участі в процедурі оцінювання кандидатів на посаду суддів шляхом долучення до Громадської ради доброчесності (ГРД), яка покликана допомогти Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС) встановити відповідність судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. Крім того, варто створити організаційний комітет зі складу представників від ВККС та громадськості, які б допомогли відібрати найбільш авторитетних та фахових ГО для наступної їх участі в зборах по відбору членів до складу ГРД. Рух Чесно вже розпочав оцінювання доброчесності суддів та створення сайту з профайлами суддів. “Ми вважаємо, що ця інформація буде особливо корисною при проведенні конкурсів на суддів Верховного Суду і просимо журналістів-розслідувачів, громадськість долучатися та пильнувати процес добору, кваліфікаційного оцінювання, адже до чинних суддів довіра дуже мала. Не слід забувати і про адвокатів та науковців, що вперше претендуватимуть на подібні посади, від рішень яких залежатиме та формуватиметься практика на десятиріччя вперед”, – відзначив Тарас Шевченко.

Крім того, конституційні положення передбачають конкурсний відбір претендентів на посади суддів Конституційного суду. В той же час, як відзначив Михайло Жернаков, закладені положення про конкурсний добір кандидатів в змінах, а також законопроекті Про Конституційний Суд України, що нині розробляється в Адміністрації Президента, є повною профанацією. Так, передбачається, що кожен суб’єкт призначення, тобто Президент, Верховна Рада і з’їзд суддів створюють свої конкурсні комісії, і вони їм будуть відбирати претендентів на посади суддів Конституційного суду. Це дає можливість призначити будь-кого, хто подав заяву на участь в конкурсі, що нівелює саму ідею конкурсу.

Крім того, учасники підкреслили на важливості реорганізації Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП), яка має бути здійснена не пізніше 30 квітня 2019 року. 27 липня відбулося перше публічне обговорення законопроекту Про Вищу раду правосуддя. Як відзначив Михайло Жернаков, експерти громадської платформи раніше зауважували, що проект містить положення, які можуть на роки законсервувати судову систему в її теперішньому стані, а тому врахування пропозицій експертів, є вкрай важливим. Рада з питань судової реформи 6 вересня, врахувавши лише частину зауважень експертів судової групи РПР, схвалила законопроект Про Вищу раду правосуддя.

Очікується, що наступного тижня законопроекти про ВРП і КСУ будуть розглянуті парламентом.

“Сьогодні є шанс на зміни, наступний може бути не відомо коли. Процес реформування має пройти під пильним оком громадськості”, – зауважив Тарас Шевченко.

В обговорені брали участь Оксана Сироїд, Заступник Голови Верховної Ради України; Леонід Ємець, народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної Ради з правової політики і правосуддя; Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, Кампанія “Чесно. Фільтруй Суд!”; Михайло Жернаков, експерт групи РПР «Судова реформа», член Ради РПР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ