Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З відкриттям пункту пропуску «Грушів-Будомєж» збільшиться роботи прикордонним військам

Для того, щоб потрапити до прикордонної смуги українського державного кордону біля села Грушів доводиться подолати кілька пунктів українських прикордонників, які ретельно перевіряють усі документи. Тут ще немає пункту пропуску через державний кордон України «Грушів-Будомєж», однак роботи у прикордонників вистачає.

Висока концентрація людей у прикордонній смузі змушує прикордонників бути дуже пильними, адже тут одночасно працює і археологічна експедиція НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України та робітники турецької фірми «Онур», які будують дорогу від пункту пропуску.

Начальник відділу Прикордонної служби «Грушів» майор Віктор Сампір зазначає, що прикордонники мають велику кількість списків людей, які щодня працюють у прикордонній смузі. За списками вони пропускають їх до місця роботи і мусять пильно стежити, щоб усі вчасно покидали прикордонну смугу.

За його словами, з відкриттям пункту пропуску роботи прикордонникам ще більше додасться.

«На прикриття цього пункту пропуску нам необхідно буде додатково 15 чоловік, які будуть працювати вздовж смуги кордону. На висилку прикордонних нарядів, на сам пункт пропуску, нам треба буде ще близько 20 чоловік. За розрахунком, штат має бути значно більшим, ніж є зараз», - сказав майор Сампір.

Як відомо, сам перехід буде з польської сторони. Для українських прикордонників і митників там будуть окремі місця несення служби. Огляд транспортного засобу буде спільним, тобто його проводитимуть разом українці та поляки.

Окремими від польських прикордонників також будуть і місця паспортного контролю.

Поляки раніше зазначали, що якби дорога була підведена у минулому році, то пункт пропуску відкрився ще минулого року. Оскільки з української сторони не проводились жодні роботи, то і вони вирішили не затрачати додаткових коштів та планово, не поспішаючи, робили пункт пропуску.

Майор Віктор Сампір розповів: «Всі пропуски на турецьких працівників є лише до грудня, а це означає, що до грудня вони повинні тут усе завершити. Якщо вони не будуть встигати, то думаю, що їм їх можуть продовжити».

Перехід буде мати 8 смуг на в’їзд і вісім - на виїзд. За потужністю він має бути таким же, як пункт пропуску на Раві-Руській. Однак, тут пропускатимуть автомобілі лише вагою до 3,5 т, тобто буси. Фури через цей пункт пропуску їздити не будуть.

За словами майора Віктора Сампіра, на державному кордоні, незважаючи на велику кількість людей, які щодня тут працюють, все спокійно і жодних проблем не виникало.

«Був лише один нюанс, але вини у цьому немає нічиєї. КСП поляків іде просто по межі кордону. Турки були поблизу, вони робили там розмітки, і поляки поінформували мене, що вони там є. Я запевнив їх, що ми повідомлені про їхнє перебування на цій ділянці», - розповів майор.

Він також зазначив, що раніше турецькі працівники перебували у пограничній смузі з 8.00 до 19.00, тепер вони попросили прикордонників продовжити час перебування.

Додамо, що за інформацією Гал-інфо, турецькі підрядники не виключають, що можуть почати працювати ночами, у дві зміни.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ