Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Захід вимагає вибори на окупованому Донбасі не пізніше червня - ЗМІ

Західні партнери вимагають від української влади ухвалити в найближчі тижні закон про вибори на окупованій частині Донбасу, а самі вибори провести не пізніше червня. Про це у статті для ZN.UA пише журналіст Сергій Рахманін, посилаючись на джерела.

"За даними наших джерел, робота над виборчим законодавством для ОРДЛО ведеться. І (як слід було чекати) ведеться вона за рамками "мінського процесу" і особливо не афішується. Відповідальним за підготовку документа президент призначив свого представника в парламенті Руслана Князевича", - говориться в статті.

Розробляється новий закон, за інформацією ZN.UA, у контакті із представниками Німеччини й Франції.

"Розробники зустрічалися, щонайменше, двічі – у Берліні й Києві. Наскільки можна судити, Київ переконаний, що Москва не посвячена в його плани, однак, за нашими даними, Берлін і Париж (не повідомляючи українській стороні) не просто діляться із Кремлем усією необхідною інформацією, але й консультуються із представниками Росії з приводу окремих положень майбутнього закону", - пише Рахманін.

"Інтереси України наших західних партнерів турбують куди менше за сам факт проведення виборів, що дозволяють "закрити" проблему", - додає він.

За інформацією автора статті, робота над проектом ще не завершена, однак має завершитися найближчим часом.

Джерело, близьке до президента України, повідомило ZN.UA, що українській владі було виставлено черговий "дедлайн".

"Наявну раніше домовленість про те, що закон про вибори в ОРДЛО буде ухвалено у грудні, а вибори відбудуться в березні, Київ зірвав. Нові терміни, які Захід висунув Порошенкові – виборчий закон не пізніше березня, самі вибори – не пізніше червня. В іншому випадку Києву погрожують зняттям санкцій ЄС у відношенні Росії", - говориться в статті.

"Або в червні, або в грудні. Це має стати покаранням Києву за невиконання мінських домовленостей. Те, що Москва їх також не виконує, європейських лідерів не надто турбує. Тому що, з формальної точки зору, першочерговим порушником є саме Україна", - пише Рахманін.

За його словами, "президент розраховував, що головне – виграти час, а там він щось вигадає, але не вигадав".

"Особи, які мають доступ до глави держави, беруться судити про те, що чіткого плану "Б" у відношенні Донбасу в нього немає. Та й план "А" був йому нав'язаний", - пише Рахманін.

За словами журналіста, вибори в окремих районах Луганської й Донецької областей (ОРДЛО) і визнання їх Києвом розглядаються як головний інструмент "гідного виходу Росії з війни на Донбасі".

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ