Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Захист Карпюка каже про нові докази, які розвалюють справу

17 травня у Верховному суді Чечні мають розпочатися дебати у справі українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

У Росії їх звинувачують в участі у бойових діях у Чечні, створенні банди та вбивстві російських військовослужбовців.

Єдиним свідком звинувачення, який прямо вказав на начебто участь у бойових діях у Чечні Карпюка та Клиха, а також Арсенія Яценюка й інших відомих українських політичних діячів, став громадянин України Олександр Малофеєв.

Адвокат Карпюка Докка Іцлаєв розповів "Радіо Свобода", що має документи, які вказують на неправдивість свідчень Малофеєва, і проситиме суд направити матеріали в слідчі органи для порушення кримінальної справи проти нього.

"Планую подати заяву на ім’я головуючого судді Ісмаїлова до Верховного суду Чечні із тим, щоб суд направив матеріал в слідчі органи для порушення кримінальної справи за фактом дачі завідомо неправдивих свідчень Малофеєвим, а також його незаконного засудження в частині участі в бою 29.02-01.03.2000 року", – сказав адвокат.

"Аналогічну заяву направлю і в Слідчий комітет Росії", – заявив він в інтерв’ю.

Шатойський райсуд Чечні 29 вересня 2015 року визнав Малофеєва винним в участі в боях на площі Мінутка та в районі залізничного вокзалу міста Грозного з 31 грудня 1994 року до 5 січня 1995 року, коли загинули 30 російських військових, а також із 29 лютого до 1 березня 2000 року – в селі Улус-Керт, де загинули 84 російських десантника.

"Однак свідчення Малофеєва у Верховному суді Чеченської Республіки у справі за обвинуваченням Карпюка і Клиха настільки суперечили загальновідомим обставинам, історичним фактам, показам свідків і потерпілих, що відразу ж викликали сумніви в тому, чи справді брав Малофеєв участь у тих подіях", – сказав Іцлаєв.

Шатойський суд встановив, що Малофеєв брав участь у бою з 29 лютого до 1 березня 2000 року. Але адвокат витребував із Криму дані про судимості Малофеєва, про які говорив його вітчим. Документи свідчать, що в лютому-березні 2000 року Малофєєв не міг бути в Чечні.

Верховний суд Чечні отримав вирок Керченського міського суду від 17 серпня 2000 року, з якого випливає, що 13 і 23 лютого, 6, 10, 12 і 15 березня 2000 року Малофеєв здійснив низку крадіжок у Криму, у зв’язку із чим був засуджений до 5 років позбавлення волі.

Крім того, Малофеєв заявляв у суді, що в травні 2000 року був у загоні Салмана Радуєва у Веденському районі Чечні, але свідок Олександр Черкасов розповів, що на той час Радуєв уже перебував під вартою.

Також Малофеєв розповідав, що проходив військову підготовку в УНА-УНСО зі стрільби в покинутому кар’єрі неподалік від села Приозерне в Криму – але колишній дільничній інспектор села Приозерне, де проживав Малофеєв, засвідчив, що в 1991-1993 роках у Криму не було відділень партії УНА-УНСО і таких навчань не було.

І Малофеєв не зміг у суді описати зовнішність Лупиноса та Корчинського, хоча стверджував, що не раз зустрічався з ними як із лідерами УНА-УНСО.

Також не підтверджуються слова Малофеєва про його участь у військових діях у Чечні в грудні 1994-го – березні 1995 року.

Усе це змушує сумніватися в правдивості свідчень Малофеєва – зокрема, і щодо участі в чеченських подіях громадян України, яких зараз судять у Грозному.

УП
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ