Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Замість Тупицького: професорка Львівського вишу Оксана Грищук склала присягу судді КС

Професор кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Оксана Грищук на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду у четвер склала присягу судді Конституційного Суду України.
Оксана Грищук

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Головуючий у КС заступник голови Конституційного Суду Сергій Головатий наголосив, що президент своїм указом від 26 листопада 2021 року призначив Грищук суддею КС. Відповідно до Конституції та закону про КС суддя вступає у повноваження з дня складання присяги.

Під час засідання Грищук склала присягу, засвідчила її підписом. Потім їй вручили атрибути судді Конституційного Суду: мантію судді, нагрудний знак та посвідчення.

Головатий привітав Грищук зі вступом на посаду, побажав їй професійних успіхів та зазначив, що вона стала суддею КС у непростий для України час - під час війни РФ проти України.

"Ми не можемо вже бути тими ж, якими були до цієї жахливої війни, тому я вітаю вас із складанням присяги... насамперед хочу побажати, щоб лихо війни обійшло вас і вашу сім'ю стороною", - сказав Головатий.

Він також додав, що є і момент, який надає урочистості цій присязі. "Ви склали присягу у Всесвітній день української вишиванки", - сказав суддя.

Присутній на спеціальному пленарному засіданні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також привітав суддю Грищук, а всіх українців із Днем вишиванки та подякував суддям Конституційного Суду, що вони продовжують свою роботу та відстоюють інтереси України на міжнародній арені.

Окрім того, як вказано, на спеціальному пленарному засіданні Грищук включили до персонального складу Першого сенату та Другої колегії суддів Першого сенату.

Грищук Оксана Вікторівна призначена суддею КСУ указом Президента України від 26 листопада 2021 року № 596/2021.

30 листопада 2021 року КСУ відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук та Олександра Петришина, яких Президент Володимир Зеленський своїми указами призначив суддями КСУ - у КСУ тоді поставили під сумнів наявність вакансій за квотою Президента України.

Усе це відбувалося на тлі того, як Верховний Суд визнав протиправним та скасував указ Президента України Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Йдеться про указ, який Президент України Володимир Зеленський підписав 27 березня минулого року і яким скасував укази ще часів Януковича про призначення суддями КСУ Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Раніше Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ.

Зеленський вирішив звільнити указом Олександра Тупицького з посади голови КСУ, адже на його думку, роботу судді супроводжували різні політичні та бізнесові групи.

Перед цим в ОГП вказували, що Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру Тупицькому у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка (ст. 386 та ч. 2 ст. 384 КК України) — й надіслав клопотання Президенту України Володимиру Зеленському щодо відсторонення Тупицького з посади голови КСУ. Тупицький є фігурантом й інших справ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ