Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Засудженого українця з "групи Сенцова" привезли з колонії до Москви

Незаконно засуджений в РФ кримчанин з "групи Сенцова" - Олексій Чірній - доправлений до Москви з колонії у Магадані, де він відбував покарання. Як повідомляється на сайті фонду "Відкрита Росія" з посиланням на власні дані, Чірній доправлений у столицю РФ для проведення стаціонарної психіатричної експертизи в Інституті ім.Сербського.

Член Громадської спостережної комісії Москви Зоя Светова з'ясувала, що Чірнія, засудженого до 7 років колонії суворого режиму, доправили з Магадана ще тиждень тому. 

"Мені повідомили, що він у Москві, і я його шукала у різних СІЗО. Виявилося, що його відправили в Інститут імені Сербського. Можливо, мета цієї "спецоперації" - визнати Чірнія неосудним, помилувати і відправити в Україну на лікування, інакше навіщо везти в Москву", - зазначила Светова. 

Як відомо, експертиза щодо Чірнія проводиться вже втретє. На думку правозахисників, психічний розлад, ймовірно, стало наслідком тортур, яким він міг піддаватися під час попереднього слідства. 

Чірній виступав у якості свідка у суді по справі кримчанина Олега Сенцова, відмовився відповідати на питання і лише підтвердив вірність своїх оголошених показань, які дав на стадії слідства.

Кандидат історичних наук, викладач Сімферопольського інституту культури Олексій Чірній був затриманий навесні 2014 року у Криму разом з активістом Олександром Клименком, режисером Олегом Сенцовим, а також з громадянським активістом Олександром Кольченком та сімферопольцем Геннадієм Афанасьєвим.

Усі четверо затриманих були учасниками протестів проти анексії Криму. ФСБ Росії висунуло їм звинувачення у підготовці та здійсненні терористичних актів на території Криму.

У травні Чірній і Афанасьєв дали свідчення. Сенцов, виступаючи на суді, заявив, що ці свідчення є неправдивими, їх було надано  під тортурами.

У липні російські правозахисники повідомили, що Чірній перебуває на примусовому лікуванні у Державному науковому центрі соціальної та судової психіатрії ім. Сербського. У серпні його перевели у психіатричну лікарню при СІЗО-2 "Бутирка".

Навесні 2015 року у Росії почався суд у справі Чірнія.  Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Чірнія до 7 років ув'язнення суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму. Повідомляється, що той визнав свою вину в інкримінованих злочинах і уклав досудову угоду про співпрацю, давши свідчення на інших фігурантів.

У липні  2015-го Верховний суд РФ визнав законним вирок українцю. 

За даними Центру громадянських свобод (ЦГС), після звільнення народного депутата Надії Савченко у Росії продовжують утримувати за гратами 31 українця, з яких 16 - кримські татари.

Українська правда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ