Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Затоплення шахт на Донбасі загрожує зараженням питної води

Масове затоплення шахт, яке почалося, загрожує Донецьку і сусіднім містам просіданням ґрунту, забрудненням річок азотом і важкими мінералами, зараженням питної води, - Громадське.

Про це ідеться у низці наукових досліджень.

На багатьох шахтах не працює водовідлив, що спричинює забруднення. 

Так, у річці Кривий Торець, що біля міста Торецьк і селища Новгородське, украй високий уміст солі та мінералізації.

Керівниця лабораторії іонного обміну та абсорбції Національного університету Київський політехнічний інститут Наталя Макарова констатує, що водою з річки можна користуватися як технічною, але вона не придатна навіть для поливу рослин.

У річці Сіверський Донець, яка є головним джерелом питної води на сході країни, перевищена концентрація фосфору і азоту. Від цієї річки залежить 90% Донецької області та 30% — Луганської. Сіверський Донець впадає в Дон, а Дон — в  Азовське море.

Якщо не буде встановлений контроль за процесом закриття шахт, може бути затопленою територія площею до 15 тисяч кв. км. впродовж наступних 5-10 років, унаслідок чого більша її частина стане непридатною для проживання, ідеться у науковій оцінці українських та міжнародних дослідників. 

А неконтрольоване затоплення копалень також може супроводжуватись «техногенними землетрусами», що знищують будівлі, лінії електропередач, трубопроводи, залізничні колії та шосе. 

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ