Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Затримання заступника глави Меджлісу Джелялова: що потрібно знати

"Київський районний суд" в окупованому Сімферополі заарештував на два місяці заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова.
Фото: Наріман Джелялов на засіданні "суду" (facebook.com/crimeansolidarity)

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на правозахисну організацію "Кримська солідарність".

Джелялов перебуватиме в СІЗО до 4 листопада. На суді обвинувач заявив, що заступник голови Меджлісу підозрюється в "тяжкому злочині" і може сховатися від "правосуддя".

Захист відкинув ці доводи і просив обрати Джелялову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Однак "суд" відхилив доводи адвокатів і підтримав позицію прокурора.

На "суді" заступник голови Меджлісу заявив, що звинувачення в організації "диверсії" не доведені, а основний мотив його затримання і арешту - ізоляція від суспільства.

Нагадаємо, що Окупаційні “правоохоронні органи” 3-4 вересня провели у Криму чергові незаконні обшуки та затримали громадян України. Зокрема з обшуками невідомі увірвалися у помешкання Джелялова, а також Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова. Згодом заступника голови Меджлісу та інших громадян України “правоохоронні органи” незаконно затримали та вивезли у невідомому напрямку. За даними слідства, протягом двох діб ні адвокати, ні члени родин затриманих не були повідомлені про їхнє місцеперебування. Крім того, “правоохоронні органи” катували Джелялова та жорстоко поводились з ним.

Реагуючи на порушення закону, прокуратура АР Крим та міста Севастополя розпочала кримінальні провадження за фактами порушення недоторканності житла та порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 162, ст. 438 Кримінального кодексу України). Офіс Генерального прокурора повідомив, що взяв на контроль стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо Джелялова.

Крім того, як повідомляють у пресслужбі ОГП, увечері 4 вересня під будівлею окупаційного ФСБ РФ у м. Сімферополі «правоохоронцями» були затримані ще 42 жителі Криму, які намагалися дізнатися інформацію щодо раніше затриманих співвітчизників. Активістів звинувачують у невиконанні законних вимог працівників поліції та невиконанні правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрозі її виникнення. Відомості за фактом незаконного позбавлення волі українських громадян окупаційними «правоохоронцями» також внесені до ЄРДР за ч. 2 ст. 146 КК України. Розслідування цього кримінального провадження перебуває на контролі Офісу Генерального прокурора.

Омбудсмен Людмила Денісова звернулась до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет з проханням зупинити свавілля Росії й вплинути на звільнення незаконно затриманих громадян України. 

Також Денісова звернулась до уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової з вимогою вжити необхідні заходи й дотримуватися прав незаконно ув’язнених українців на Кримському півострові.

У російському ФСБ розповіли, в чому звинувачують заступника глави Меджлісу Нарімана Джелялова. Повідомляється, що 23 серпня в районі населеного пункту Перевальне в Криму стався підрив ділянки газопроводу. У посередництві для здійснення диверсії звинувачують Джелялова, а у виконанні - Асана і Азіза Ахтемових. Диверсію нібито організував територіальний підрозділ Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України в Херсоні за участю Меджлісу.

"Організаторами диверсії є Різа Яг'яєв-Веліулаєв, агент Головного управління розвідки України, який втік з Криму після зірваної терористичної акції в серпні 2016 року, в пособництві якої він брав участь, а також його куратори - співробітник військової розвідки України Максим Мартинюк і його безпосередній начальник, керівник оперативної служби "Таврія" Віктор Зелінський", - зазначили в ФСБ.

За даними російської спецслужби, "ця диверсія була санкціонована начальником ГУР України Кирилом Будановим - учасником невдалої акції в 2016 році, в ході якої ним був убитий співробітник ФСБ Росії".

Також ФСБ стверджує, що розвідка України обіцяла виконавцям диверсії близько 2 тисяч доларів.

"За вказівкою одного з керівників забороненого "Меджлісу" в червні виконавці виїжджали на Україну в Херсон, де співробітники Головного управління розвідки України навчили їх вибуховій справі", - стверджують у ФСБ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ