Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Завдяки гвинтокрилу вдалось врятувати три десятки життів - "Львівська Хвиля"

На Львівщині працює відновлена аеромедична евакуація, команда якої здійснює по два вильоти на добу і якій вже вдалося врятувати три десятки життів.

Про це інформує радіо "Львівська Хвиля".

Гвинтокрил долітає в будь-яку частину області за пів години. Його викликають пацієнтам, до яких карета може не встигнути. Рятують тримісячних малюків із судомами та жертв аварій з розтрощеними кінцівками. 

 До кого саме полетить «пташка», так вертоліт називають медики, вирішує і Марія Ратинська. Вона вже рік старший лікар оперативно-диспетчерського відділу.

«Координувати роботу ми намагаємося швидко, бо від того залежить життя пацієнта. Протягом першого місяця, а це десь 7-8 викликів, я пам’ятаю перший – це було транспортування немовляти з Кам’янко-Бузької центральної районної лікарні. Ми звичайно трохи хвилювалися, але все вийшло і зараз ми вже здійснюємо по дві-три аеромедичні евакуації протягом дня», – розповіла Марія Ратинська.

Виклик передають бригаді гвинтокрила. Диспетчери погоджують, куди сяде вертоліт, чи сприятлива погода і як оперативно можна забрати пацієнта. На зміні лікар і фельдшер, вони пройшли сертифіковані європейські курси. Один із них – Володимир Ананєвич. Він працює ще і в кареті швидкої, але в гелікоптері цікавіше.

«Випадки є досить різні, але вони всі унікальні, адже зараз служба вперше запускається в Україні. І, звичайно, буває, що є хвилювання. Особливо коли летимо на перевезення вагітних. Ми турбуємося, як за матір, так і за маленького пацієнта майбутнього, але є протоколи і ми стараємося відточити наші навики до повного автоматизму», – зазначив Володимир Ананєвич.

Бригади вже перевозили вагітних із загрозою передчасних пологів, 11-річного хлопчика в стані мозкової коми і майже десяток травмованих в аваріях.

Один виліт, до прикладу в Турківський район, коштує 40 тисяч гривень. Фінансування нам вистачить до кінця року. Далі керівник екстренки Львівщини Андрій Васько: «Долітаємо ми в будь-яку точку області до 30 хвилин. Такий відрізок дороги поїздкою машиною зайняв би від двох до трьох з половиною годин. Для пацієнта йде економія відповідно, до двох-трьох годин часу на транспортування. Золота година нами дотримується. Тобто, у всіх критичних станах  вважається, що бажано, щоб пацієнт до 60-ти хвилин потрапив у спеціалізований стаціонар».

Наш гвинтокрил вже працює інтенсивніше, ніж на Київщині. Медики задумуються над ще одним, для гірської місцевості. А ще обіцяють допомагати колегам із сусідніх областей, щоб оперативно доставляти і їхніх пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ