Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Завершилися переговори делегацій України і рф у Стамбулі: щовідомо

У Стамбулі завершилися переговори української та російської делегацій щодо припинення війни. Сторони розглянули питання Договору про гарантії безпеки для України. Україна передала свої пропозиції російській стороні.

На підсумковій пресконференції представники української делегації повідомили про перебіг перемовин. Голова української делегації Давид Арахамія заявив, що ключовим пунктом став Договір про гарантії безпеки для України. Зокрема, він висловив такі основні тези:

  • Україна працює над створенням нового механізму гарантій безпеки. Україна хоче, щоб це був міжнародний договір із «навіть ще жорсткішим, ніж 5 стаття НАТО» механізмом реагування. Консультації мають тривати три дні, після цього країни-гаранти зобов'язані будуть надати Україні допомогу озброєнням, військовими, закритим небом.
  • Серед гарантів мають бути країни-члени Радбезу ООН (Велика Британія, США, Китай, росія, Франція), а також Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль.
  • Якщо інші країни захочуть приєднатися - вони матимуть таку можливість.
  • Гарантії безпеки тимчасово не працюватимуть щодо окупованого Донбасу та Криму.
  • Також у договорі буде пункт про те, що всі країни-гаранти не лише не заперечують вступу України в ЄС, а й допомагатимуть в цьому.
  • Цей договір обов'язково має бути спочатку схвалений на референдумі українцями, а потім ратифікований парламентами України і країн-гарантів.
  • Питання Криму - пропонується зафіксувати позиції росії та України, і протягом 15 років проводити двосторонні перемовини з приводу статусу півострова.

Член української делегації Олександр Чалий назвав умову для нейтралітету України. Зокрема, Україна готова до нейтралітету, якщо мирний договір буде узгоджений.

"Якщо нам вдасться закріпити ключові положення, то Україна буде в позиції фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової і без ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що історично ще зафіксовані наші декларації по суверенітет, яка була прийнята 16 липня 1990 року", - заявив він.

Тези члена української делегації Михайла Подоляка:

  • імплементація договору по гарантіях безпеки для України передбачає винесення питання на всеукраїнський референдум, після цього його мають ратифікувати парламенти країн-гарантів та України;
  • по Криму – українська делегація пропонує зафіксувати позиції України та рф, і протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Впродовж цього терміну країни зобов'язуються не вирішувати це питання військовим шляхом;
  • по ОРДЛО – питання винесене в окремий пункт, який буде обговорюватися безпосередньо між Зеленським та путіним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ