Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Зелені" тарифи для домашніх СЕС обіцяють врегулювати

Комітет ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки готує зміни до закону про "зелені" аукціони, "щоб повністю врегулювати всі питання, пов'язані з домогосподарствами, виходячи з інтересів українських споживачів і активних чесних просьюмер".

Про це повідомив в. о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський у Facebook, передає Економічна Правда.

За його інформацією, проект змін буде представлений найближчим часом.

Нагадаємо, що у зв'язку зі змінами, закладеними в закон, власники домашніх сонячних електростанцій опинилися під загрозою скасування "зеленого" тарифу не тільки для нових СЕС, а й для вже побудованих.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко 18 травня 2019 року підписав закон, який передбачає впровадження "зелених" аукціонів. Законодавчим актом система держпідтримки об'єктів альтернативної енергетики у вигляді "зеленого" тарифу на відпуск е/е замінюється системою аукціонів. У рамках останньої підтримку держави отримуватиме інвестор, який запропонує найменший тариф.

Для домашніх СЕС закон ввів нову умову для його отримання - установку СЕС до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах (раніше було - 30 кВт без обмежень місця розташування).

Таким чином, власники наземних СЕС, на відміну від власників вітроустановок і комбінованих вітро-сонячних установок, більше не матимуть права на продаж е/е за "зеленим" тарифом.

Для наземних домашніх СЕС до 30 кВт передбачається ввести перехідний період і дозволити отримувати "зелений" тариф власникам побудованих до кінця 2019 року станцій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ