Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський: до кінця 2019 року повинен відбутись обмін "всіх на всіх"

Під час зустрічі лідерів країн ʺНормандської четвіркиʺ у Парижі сторони домовилися про сприяння звільненню утримуваних осіб до 31 грудня 2019 року за принципом ʺвсіх на всіхʺ, повідомив Президент України Володимир Зеленський, - інформують у прес-службі Глави держави.
Володимир Зеленський, Ангела Меркель та Еммануель Макрон під час прес-конференції щодо результатів перемовин "нормандської четвірки"

ʺСьогодні Україна, Німеччина, Франція та Російська Федерація обговорили чимало та погодили деякі дуже важливі речі. Країни-учасниці сприяють взаємному звільненню до 31 грудня 2019 року за принципом ʺвсіх на всіхʺ. Було погоджено необхідність верифікувати повні списки та надати повний і безумовний доступ представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осібʺ, – сказав Президент України під час зустрічі зі ЗМІ за результатами саміту лідерів країн Нормандського формату в Парижі.

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Зеленський зазначив, що успіхом є те, що на перемовинах у Парижі вдалось погодити конкретні терміни звільнення утримуваних осіб.

ʺДля мене найголовніше – це людське життя, я завжди так казав. Для мене найголовніша перемога – я з цим їхав – ми домовилися про обмін ʺвсіх на всіхʺ. Він записаний у Мінських домовленостях, але зараз домовилися про терміни. Я вірю в те, що цього буде дотриманоʺ, – підкреслив Президент України. 

ʺДуже хочеться, щоб наші громадяни повернулися додому й на новорічні свята були з близькими. Завжди розмова про обмін полонених відбувалася в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи й не завжди це виконувалося. Мені здається, що зараз, коли це питання піднялося на вищий рівень, воно дуже швидко з обох боків вирішиться – до кінця рокуʺ, – додав Глава держави.

Президент наголосив, що першим етапом має стати звільнення всіх узгоджених осіб.

ʺЗараз нам покажуть списки. Наразі йдеться про Донбас (осіб, які утримуються на окупованих територіях Донбасу. – Ред.)ʺ, – сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що під час зустрічі з Президентом Російської Федерації було обговорено можливість звільнення людей, яких утримують не лише на Донбасі, а й у Криму та на території Росії.

ʺДавайте зробимо перший крок, великий крок. Тому що 72 людини можуть приїхати додому. Я дуже цього хочу. Дуже хочеться зробити це до кінця рокуʺ, – підкреслив Президент.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, вчора, 9 грудня у Парижі відбулись переговори "нормандської четвірки".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ