Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Зеленський запропонував відсвяткувати День незалежності військовим парадом, вже без музичного перформансу

На 30-ий День незалежності, який відзначатимуть у 2021 році, відбудеться парад військ, а також низка інших урочистостей. Про музичний перформанс, як на 24 серпня цього року, поки не йдеться.
Фото Олена Ляхович

Це випливає з указу президента Володимира Зеленського «Про відзначення 30-ї річниці незалежності України», 21 жовтня повідомило Громадське.

Окрім параду, указ передбачає проведення 24 серпня 2021-го урочистостей за участі представників влади, місцевого самоврядування, іноземних держав, міжнародних організацій, духовенства й громадськості, а також «церемоній покладання квітів» до пам’ятників і пам’ятних знаків борців за незалежність України та військових.

Крім того, з нагоди 30-го Дня незалежності в Україні, відповідно до указу, проводитимуть тематичні наукові конференції та круглі столи, а також медійні заходи та виставки. А ще до круглої дати мають випустити ювілейну монету й тематичні поштову марку і конверт.

А що за концерт і що з ним не так?

Йдеться про попурі «Пісенна історія сучасної України», показаний у межах заходів зі святкування Дня незалежності цього року. За словами деяких українських виконавців, у них не питали дозволу для використання пісень у попурі.

Так, пісню «Вахтерам» гурту «Бумбокс» виконали «Время и Стекло», а «Там, де нас нема» «Океану Ельзи» — хор і Вєрка Сердючка. Пісні гурту «Тартак» «Понад хмарами» і «Ні, я не ту кохав» виконали Ніна Матвієнко і Потап із Павлом Зібровим відповідно.

Офіс президента декілька днів не реагував на закиди, а потім опублікував повний виступ і заявив — авторське право не порушили. Так, дозвіл авторів не потрібний, якщо вказувати автора композиції, рік випуску та джерело запозичення.

Проте під час трансляції 24 серпня ОП не дотримався закону про авторське право — підпис до пісень містив лише назву композиції та рік випуску. Пізніше в Офісі президента сказали, що відсутність зазначення імен авторів і джерел запозичення під час трансляції попурі була пов’язана із певними технічними обмеженнями телевізійного мовлення.

До речі, як стверджує ОП, артисти безкоштовно взяли участь у концерті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ