Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Жінкам можна вакцинуватися від COVID-19 на будь-якому терміні вагітності, - інфекціоніст

Імунітет жінок під час вагітності є ослабленим, тому вони входять у групу ризику і потребують вакцинацію проти COVID-19. Про це Гал-інфо поспілкувалося з лікаркою-інфекціоністкою Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Смолинець, яка від початку пандемії лікує пацієнтів хворих на COVID-19.

За словами Наталії Смолинець, питання вакцинації вагітних жінок є вкрай важливим. Раніше, коли було не достатньо інформації щодо впливу вакцини на вагітних, до цього питання ставились особливо обережно.

Натомість зараз вже існує достатньо даних, які підтверджують, що щеплення є цілком безпечним під час вагітності, а ось зараження COVID-19 - навпаки.

"Під час минулої хвилі ми бачили жахливі наслідки, коли, на даль, вагітні помирали від коронавірусу. Звісно вакцинація полегшує перебіг захворювання", - сказала Наталія Смолинець.

Лікарка-інфекціоністка зазначає, що жінка мала б пройти курс вакцинації ще на моменті планування вагітності, аби захистити себе та майбутню дитину від негативних наслідків захворювання.

"Існує багато міфів з приводу вакцинації вагітних. Вагітним можна вакцинуватися з будь-якого тижня вагітності. Застереження щодо вагітності вказані лише в описі  інактивованої вакцини CoronaVac, тому жінок вакцинують іншими вакцинами, зокрема вакциною на платформі мРНК - Comirnaty від Pfizer-BioNTech", - сказала Наталія Смолинець.

Як вберегтися від "Омікрону": поради лікарки-інфекціоністки

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, упродовж минулої доби, 31 січня, на території України виявили 30 768 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 4 056, медпрацівників – 337).

Також упродовж минулої доби на території Львівської області лабораторні центри здійснили 3954 ПЛР-тестування, 3411 із яких показали позитивний результат, зокрема у м. Львові – 1832.

Додамо, як інформувало Гал-інфо, упродовж минулої доби на території Львівської області щеплення від коронавірусу отримала 5191 оcоба. Зокрема, минулої доби 1838 осіб отримали першу дозу вакцини, 2156 - другу дозу,  6 - додаткову дозу, 1191 - бустерну. Вчора в області працювали 20 центрів вакцинації та 115 пунктів щеплення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ