Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Жовківська райрада звернулася до Кабміну щодо перегляду показників районного бюджету

З ініціативи фракції ВО "Свобода" Жовківська районна рада звернулася до Кабінету Міністрів України щодо перегляду показників районного бюджету на 2013 рік. Таке рішення депутати ухвалили на другому пленарному засіданні сесії Жовківської районної ради, на яке зібралися перед Новим роком, аби ухвалити бюджет району на 2013 рік. На попередньому засіданні депутати не підтримали головний фінансовий документ району, який змушував працівників бюджетної сфери туго затягнути пояси. Зокрема, коштів не вистачало навиплату першочергових видатків у галузях освіти, охорони здоров’я, культури та на органи місцевого самоврядування. Повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

У разі неухвалення бюджету на 2013 рік, згідно зі статтею 79 Бюджетного кодексу України "Особливості формування надходжень та здійснення витрат місцевого бюджету у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет" зарплати працівникам усіх бюджетних установ району виплачувались би своєчасно та в обсязі не меншому, ніж у 2012 році. Проте, за таких умов без зарплат залишились би усі освітяни району. Адже своїм рішенням голова Жовківської РДА ліквідував відділ освіти та відділ молоді і спорту, а з першого січня 2013 року створив Управління освіти молоді та спорту, яке виконуватиме функції двох ліквідованих відділів. Попри застереження депутатів від ВО "Свобода", які просили здійснити реорганізацію відділів, голова РДА все ж ліквідував їх. Таким чином Управління освіти, молоді та спорту неможливо фінансувати за бюджетом 2012 року, оскільки такої юридичної особи минулого року не існувало.

Аби не залишити без зарплат майже три тисячі працівників освіти району, депутати були змушені ухвалити бюджет на 2013 рік. Через те, що прийнятий бюджет не відображає реальних потреб району, з ініціативи фракції ВО "Свобода" рішенням сесії районної ради депутати звернулися до Кабінету Міністрів України щодо перегляду показників бюджету Жовківського району на 2013 рік.

У зверненні йдеться: "Обсяг дотації вирівнювання з державного бюджету не забезпечує необхідного фінансування апарату управління і дошкільних установах району щонайменше на 3 млн. грн. Крім того, дефіцит коштів на заробітну плату працівникам закладів культури становитиме 1,4 млн. грн., а в галузі охорони здоров’я на харчування та придбання медикаментів не вистачатиме відповідно 0,5 млн. грн. і 0,8 млн. грн.

У порівнянні з минулим роком різко зменшився обсяг видатків на органи місцевого самоврядування. Як наслідок, мізерний обсяг коштів на підтримку місцевих засобів масової інформації зменшено у 2,5 рази. Про інші видатки на реалізацію місцевих програм розвитку годі й казати: вони просто відсутні в бюджеті.

Вважаємо, що ухвалення чесних, прозорих і збалансованих місцевих бюджетів є можливим лише після внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» або отримання від Уряду гарантій щодо забезпечення у повному обсязі видатків на виплату заробітної плати та інші соціально захищені статті.

Звертаємося до Кабінету Міністрів України із проханням доручити Міністерству фінансів України опрацювати разом із Львівською обласною державною адміністрацією, Жовківською районною державною адміністрацією реальні показники місцевих бюджетів Жовківського району та спільно сформувати проект рішення про внесення змін до районного бюджету, яким у повному обсязі забезпечити потребу в асигнуваннях на заробітну плату, інші делеговані державою повноваження та у видатках на забезпечення власних повноважень органів місцевого самоврядування району".

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ