Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Про шах і мат від долі у короткометражному фільмі "Гамбіт"

У Львові впродовж 21-23 липня триватимуть зйомки українського короткометражного фільму «Гамбіт» про пересічну українську родину, якій доля кидає виклики. Про долю героїв, пошук реквізиту та головну ідею твору розповіли актори під час зустрічі з журналістами у прес-центрі Гал-інфо.

Фото: Гал-інфо

«Тобі мат у два ходи»

Задумали  створити фільм на соціальну тему заньківчани (актори Театру ім. М. Заньковецької) – Василь Коржук, Андрій Сніцарчук та Роман Мартин. За 22 хвилини відеотвору, автори сценарію планують викрити шахрайську схему, яку злочинці у реальному житті використовують ледь не щодня.

«Це історія про людські чесноти та вади, про доброту та підступність. Про розважливість та легковажність, про довіру і нахабство. Про поважний вік та неповажні вчинки. На наш погляд, цієї мети ми зможемо досягнути засобами короткого метру – як лаконічний, простий, художній спосіб викладання проблеми», – розповіли в авторському цеху.

На фото актор театру Марії Заньковецької Роман Мартин. Фото: Гал-інфо

«Приніс коня на знімальний майданчик»

Наразі  завершився підготовчий період. За цей час знімальна команда шукала локації, підбирала костюми та реквізит, робила розкадровку тощо. Щодо реквізиту, то у коментарі Гал-інфо Роман Мартин розповів цікаву деталь.

«Головний герой фільму – колишній вчитель гри в шахи. Тож відповідно, ми шукали предмети пов’язані з цим видом спорту. Наприклад, у тизері Ви можете побачити, як зі столу на підлогу падає скляна нагорода у вигляді коня і розбивається. Цю статуетку мені дав друг, який займається виготовленням таких виробів. Виявляється, два роки тому до нього звернувся чоловік з проханням виготовити нагороду для шахіста, проте так і не забрав своє замовлення. Тож, я довго не роздумуючи приніс коня на знімальний майданчик. В результаті замовив ще дві такі самі», – розкрив карти Роман Мартин.

Думку продовжив Андрій Сніцарчук: «Якщо говорити загалом про пошук реквізиту, то це великий об’єм роботи. Адже до кожної сцени, до кожного героя має бути тематично підібрані предмети, які допомагали б глядачеві краще зрозуміти що і до чого».

На фото актор театру Марії Заньковецької Януш Юхницький. Фото: Гал-інфо

«Світ не без добрих людей»

Роботу над оригінальним сценарієм уже завершили. Також вже відібрали акторів для виконання головних ролей. У фільмі гратимуть 18 акторів. Більшість – з театру імені М. Заньковецької. Для виконання головної жіночої ролі запросили студентку Львівського національного університету ім. І. Франка Олену Білоус, а Романа зіграє – Януш Юхницький.

Актор розповів, що як тільки-но він прочитав сценарій, то відразу захопився сюжетом та перейнявся долею свого героя. Він навіть не очікував, що театральні актори можуть настільки професійно розписати кіносценарій, з урахуванням усієї специфіки.

«Коли мені вперше дали сценарій, то моєму захопленню не було меж. Життєву історію свого героя я прочитав на одному подиху. Найперше, у цьому фільмі ми намагатимемось звернути увагу на проблему, з якою може зіткнутись кожен українець – бідний чи багатий, старий чи молодий. Та все ж найбільш незахищеними залишаються пенсіонери, особливо самотні люди поважного віку.

Сценарій побудований так, щоб особливо наголосити глядачеві на тому, що світ не без добрих людей, що завжди варто вірити та сподіватись на краще. І навіть у найскладніших життєвих ситуаціях, доля може подарувати вам світлу, відкриту та безкорисливу людину, яка простягне Вам міцну руку допомоги», – запевнив Януш Юхницький.

Фото: Гал-інфо

Сюжет

За сюжетом у Романа – колишнього вчителя гри в шахи, є все – компанія старих друзів, з якими можна пограти в шахи у вільний час. Є і син Юрій, який служить народу України у зоні проведення бойових дій на Донбасі, знайомий у військкоматі, який має інформацію про долю сина, опікунка Віра, яка допомагає Роману у всіх справах.

Проте дечого Роман немає – захисту від злочинного світу. Якось герой іде на зустріч з військовими побратимами Юрія. Несподівано Роман втрачає свідомість і опиняється в лікарні. Чи дочекається батько сина? Які небезпеки загрожують йому? Несподіванки, які приготувала доля для нашого героя, триматимуть увагу глядача до останнього кадру фільму.

На фото актор театру Марії Заньковецької Андрій Сніцарчук. Фото: Гал-інфо

Три дні на колесах ...

Лейтмотивом до фільму стане авторська пісня Андрія Сніцарчука на тему АТО. Робота над створенням музичного твору тривала впродовж останніх двох років. Аранжування до саундтреку створить Тарас Терлецький.

Зйомки українського соціального короткометражного фільму «Гамбіт» триватимуть у Львові впродовж 21-23 липня. Для цього обрали декілька локацій: парк І. Франка та бічні вулиці, бібліотеку В. Стефаника, ботанічний сад, Будинок офіцерів тощо.

Підтримайте проект та отримайте фірмовий подарунок

Для реалізації проекту необхідно зібрати 80 000 грн. Наразі до повної суми не вистачає ще близько 50 000 грн. Гроші можна переказувати ще протягом 24 днів.

  • ВНЕСОК ВІД 10000 ГРН. Вітаємо! Ви партнер нашого фільму!!! Ваше ім'я (чи логотип Вашої компанії) у початкових та фінальних титрах! Іменний чохол для смартфона! Ви запрошені на прем'єрний показ нашого фільму та afterparty!
  • ВНЕСОК ВІД 4000 ГРН. Ви отримали запрошення на допрем'єрний показ нашого фільму та afterparty! Вас чекає фотосесія на майданчику! Ваше ім'я у фінальних титрах! Отримайте іменний чохол для Вашого смартфона!
  • ВНЕСОК ВІД 1600 ГРН. Ви отримали запрошення на наш знімальний майданчик для проведення фотосесії! Ваше ім'я у фінальних титрах! Ми подаруємо Вам фірмовий флайер з автографами знімальної групи та акторів!
  • ВНЕСОК ВІД 800 ГРН. Ваше ім'я буде додане у фінальні титри! Ми подаруємо Вам фірмовий флайер з автографами знімальної групи та акторів! Та подякуємо Вам на сторінках соціальних мереж!
  • ВНЕСОК ВІД 300 ГРН. Ми подаруємо Вам фірмовий флайер з автографами знімальної групи та акторів! Та подякуємо Вам на сторінках соціальних мереж!
  • ВНЕСОК ВІД 150 ГРН. Ми подякуємо Вам на сторінках соціальних мереж!
  • ВНЕСОК ВІД 10 ГРН. Дякуємо, що підтримали наш проект!

Команда

Василь Коржук – автор ідеї та сценарію. Андрій Сніцарчук - автор сценарію та режисер, композитор. Роман Мартин– автор сценарію та режисер. Андрій Гаврищук  - оператор-постановник. Тарас Терлецький – саунддизайнер, композитор.

Фото: Гал-інфо

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ