Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Знайдено нове найбільше просте число

Вчені знайшли нове найбільше просте число, яке складається з 22338618 цифр. До цього найбільше число складалося з п'яти мільйонів цифр. Повідомлення про це було опубліковано виданням New Scientist.

Простим числом називається натуральне число, що має тільки два дільники — одиницю і самого себе.

Число, рівне 274207281 – 1, було знайдено Куртісом Купером у межах проекту Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), спрямованого на пошук нових простих чисел.

Програмне забезпечення GIMPS автоматично перевіряє, чи є число простим, і комп'ютер Купера знайшов число ще у вересні 2015 року, але збій в програмному забезпеченні призвів до того, що лист з повідомленням про відкриття не було надіслано. Це призвело до того, що інформація про знаходження числа була виявлена тільки через кілька місяців в ході планової перевірки обладнання.

Примітно, що Купер виявив і попереднє найбільше просте число, яке дорівнює 257885161 – 1. Відкриття було зроблене математиком в лютому 2013 року.

Знайдене число відноситься до чисел Мерсенна, які мають загальну формулу 2х – 1, де х – теж просте число. Всього відомо 49 чисел, що належать до цієї групи, з яких 15 було відкрито в рамках GIMPS.

Раніше повідомлялося про те, що до таблиці Менделєєва вперше з 2011 року були додані чотири нових елемента. Всі чотири нових елемента поки що мають назви, які відповідають місцем, яке вони займають у таблиці, і будуть названі найближчим часом. 115, 117 і 118 елементи були відкриті групою, що складається з американських і російських вчених, а авторство 113 елемента нещодавно було закріплено за японським інститутом.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ