Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Знизити ціну на олію на 30% цілком можливо – Іван Стефанишин

Знизити ціну до 7 грн за 1 літр – за фасовану соняшникову олію і до 8 - 8,50 грн за літр на розлив – абсолютно реально. Про це в коментарі «Гал-info» заявив заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин.
«Знизити ціну до 7 грн за 1 літр – за фасовану соняшникову олію і до 8 - 8,50 грн за літр на розлив цілковито можливо і вже тенденція до такого зменшення є. Вже зараз роздрібна ціна на олію в середньому по області знизилася на 20 копійок. Причиною цієї тенденції є перевиробництво олії, а підвищення її ціни є суцільною спекуляцією. Зараз в Україні вироблено олії в 3-3,5 рази більше, аніж внутрішній ринок може спожити. Водночас Україна входить в першу сотню країн – найбільших експортерів олії, тому якщо експорт олії заборонять, то виробники олії потерплять величезні збитки. Тому ціни на олію знижуватимуться і надалі, принаймні до рівня середини вересня», – зазначив Стефанишин.
Нагадаємо, що сьогодні генеральний директор Асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук заявив про те що ціна на олію в торгових мережах України найближчим часом знижуватиметься і досягне рівня 8-8,50 грн за літр. За словами Капшука, врожай олії і насіння соняшника в Україні є добрим і врожай соняшника на сьогоднішній день становить 4 млн. 138 тис. тонн.
В Україні наприкінці серпня - початку вересня роздрібні ціни на соняшникову олію проти показника на початок 2007 року зросли в середньому на 30%. На 20 вересня середні роздрібні ціни на соняшникову олію в Україні склали 7,77 грн/літр (6,15 грн/літр в аналогічному періоді 2006 року)
За даними Держкомстату, в Україні в січні-серпні 2007 року вироблено 1 млн 426 тис. тонн соняшникової олії нерафінованої, що на 7,2% вище показника за аналогічний період 2006 року. Ємність українського ринку соняшникової олії фахівці оцінюють в 500-600 тис. тонн на рік. У 2006/2007 роках Україна виробила 2,25 млн тонн соняшникової олії проти 2 млн тонн, вироблених в 2005/2006 роках.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ