Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зробити ядерну зброю з урану, від якого відмовилася Україна, неможливо, – експерт

«Уран, від якого відмовилася Україна, не має ніякого стосунку до відновлення ядерного статусу», - заявив учора в прямому ефірі «5 каналу» народний депутат України, член парламентського Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, голова Української народної партії Юрій Костенко. Так політик оцінив домовленості президентів України та США щодо відмови України від високозбагаченого урану до 2012 року.

За словами політика, «зробити ядерну зброю з урану, від якого відмовилася Україна, неможливо, бо він збагачений на 20%, тоді як для виробництва ядерної зброї потрібний уран, збагачений на 95-97%». «Цей уран використовувався лише для наукових експериментів, на основі яких Україна планувала створити виробництво власного ядерного палива», - заявив Костенко.

На думку політика, США керувалися «більше політичної складовою, оскільки присутність в без`ядерних державах урану з концентрацією, що перевищує ту, яка використовується в ядерних реакторах для виробництва електроенергії, розглядається як порушення норм міжнародного права».

«Повернення ядерного статусу Україною є нереальним», - додав Костенко.

За словами політика, «перша обставина – правова». «Оскільки Україна належить до без`ядерних країн, то за будь-яких спроб змінити статус вона наштовхнеться на міжнародні санкції, - переконаний Костенко. - Навіть тоталітарні країни – Іран, Ірак тощо, - не змогли повністю реалізувати програму виробництва ядерних озброєнь».

«Що говорити про демократичну Україну, яка знаходиться в центрі Європи?», - запитав він.

«Друге питання – економічне», - переконаний лідер УНП.

За його словами, «щоб збудувати власне виробництво із збагачення урану, потрібно близько 100 млрд доларів, тоді як державний бюджет України складає 30-37 млрд доларів на рік».

Костенко нагадав, що «Німеччина, Швейцарія, Франція і більшість країн ЄС не мають ядерної зброї, але люди там живуть на порядок краще, ніж в Україні». «Отримати високий життєвий рівень за рахунок свого економічного потенціалу – це найкращий шлях для України», - констатував лідер УНП, передає прес-служба партії.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ