Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЗСУ довели сумісність із НАТО, для рішення про вступ потрібна оборонна реформа

Політичне рішення про вступ України до НАТО пов’язане з оборонними реформами, а вимогу про оперативну сумісність української армії з арміями НАТО було виконано ще до початку повномасштабної війни Росії проти України.
Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс (Фото: Serhii Nuzhnenko/Radio Svoboda.org (RFE/RL)

На цьому наголосила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, передає Радіо Свобода

На думку Сіммонс, існує тісний зв’язок між необхідністю істотних реформ в українській оборонній сфері й політичним рішенням у продовженні розширення кількості членів Північноатлантичного альянсу. 

«Відверто кажучи, єдине, що зробила ця війна, якої ніхто не хотів, – вона довела, наскільки українські Збройні сили здатні діяти зі стандартним обладнанням НАТО. Але насправді ми це знали ще до війни. Мені шкода, що їм довелося пройти перевірку в цьому. Але ми вже знали, що проблема не в сумісності, в тому сенсі, що це вже було виконано. Йшлося про інституційну реформу оборонних механізмів, оборонних закупівель, людських ресурсів оборони тощо, де, як ми всі знаємо, має відбутися ще багато роботи», – пояснила посол.

За її словами, ця реформа потрібна не лише для питання вступу до НАТО, вона важлива для того, щоб у майбутньому Україна могла мати сильні Збройні сили.

«Цим людям треба, щоб їм не просто платили, їм потрібні прозорі можливості кар’єрного росту, їм треба, щоб було викорінено корупцію в частині оборонних закупівель, щоб вони могли довіряти тому, що все закуповується і відстежується належним чином. Це робить інституцію сильнішою, що, своєю чергою, означає, що вона може краще підтримувати свою армію», – сказала Сіммонс.

Вона наголосила, що НАТО в принципі відкрите для країн, які можуть колективно відігравати свою роль у європейській безпеці.

30 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Київ подає заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою. У НАТО відповіли, що для цього потрібна згода всіх 30 членів Північноатлантичного альянсу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ