Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Звільненого Радою суддю КСУ суд поновив на посаді

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) поновив на посаді суддю Конституційного суду Олександра Пасенюка, звільненого Верховною Радою з посади в липні 2016 року. Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому 3 травня.

"Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в результаті протиправної бездіяльності Верховної Ради України, яка полягає в нерозгляді протягом двох років заяви позивача про відставку при наявності 36-річного стажу на посаді судді, було порушено його конституційне право на отримання щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці", - зазначено в документі.

Суд встановив, що 23 лютого 2014 року Пасенюк подав до Верховної Ради України заяву про відставку з посади судді КСУ (до досягнення 65-річного віку). Проте 24 лютого парламент звільнив його в зв'язку з порушенням присяги.

11 червня 2014 року ВАСУ скасував цю постанову і зобов'язав ВР розглянути заяву Пасенюка від 23 лютого. Іншим своїм рішенням ВАСУ відновив Пасенюка на посаді.

У червні 2014 року Пасенюк повторно подав заяву про відставку на ім'я голови КСУ і спікера ВР. У липні цього ж року голова КСУ Юрій Баулін звернувся до голови Верховної Ради "про вжиття заходів, пов'язаних зі звільненням позивача з посади судді у відставку після досягнення ним 65 років, граничного віку перебування на посаді судді". Однак парламент звільнив Пасенюка аж через два роки - 5 липня 2016 року. Отже, Пасенюк в листопаді 2016 року попросив ВАСУ скасувати цю постанову, що суд і зробив.

Суд також зазначив, що Верховна Рада своїми діями порушила право судді на відставку.

Нагадаємо, Рада звільнила Петра Стецюка і Олександра Пасенюка з посади суддів Конституційного суду України в зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень. За відповідні постанови проголосували 241 і 239 народних депутатів відповідно.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ