Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чим «вибивають» зізнання в райвідділах – виставка у Львові

Пластикова пляшка з водою, товста книга, пакет і моток скочу – ці абсолютно різні за призначенням речі об’єднує одне: в райвідділках міліції вони стали «ефективним» засобом «вибити» зізнання із затриманих. Сучасні знаряддя тортур представили на імпровізованій виставці перед будинком прокуратури Львівської області сьогодні, 23 червня.

Одна з організаторів виставки, член Всеукраїнської молодіжної громадської організації «ФРІ» (Фундація регіональних ініціатив) Людмила Мигалюк розповіла, що лише цього року від катувань в Україні загинув 51 затриманий, 780 тисяч людей постраждали. Минулого року за цей же період загинуло 23 особи, постраждали 600 тисяч.

«Кількість тих, хто зазнає катувань, зростає, і цією виставкою ми хотіли продемонструвати, що не потрібно мовчати про це, а навпаки, відстоювати свої права. Ми також роздаємо перехожим брошури, в яких описані їхні права при затриманні, та міститься інформація про те, куди можна звернутися зі скаргами», – додала вона.

«Експонати» для виставки збирали по хатах. Інформацію про них надала Українська Гельсінська спілка з прав людини. Звичайна, виявляється, пляшка з водою може боляче вдарити, однак, не залишає жодних синців, розповідають організатор виставки. Пластиковий пакет можна надіти на голову затриманому, замотати скочем і тримати, поки людина не почне задихатися і в напівпритомному стані не зізнається у чому завгодно. А щоб «допит» відбувався швидше і ефективніше, можна ще й сльозогінного газу під пакет напустити. Бейсбольна бита також не залишає синців якщо бити нею … по п’ятках. , а товстою книгою «вибивають» зізнання просто по голові.

Прокуратура на акцію не реагувала, лише підсилила охорону на вході в будинок та через дорогу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ