Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Дрогобицький долотний завод міняє назву на ТОВ “Універсальна бурова техніка”

Адреса, працівники, вид діяльності, устаткування та навіть прохідна залишились ті самі, та замість звичного Дрогобицького долотного заводу тепер маємо ТОВ “Універсальна бурова техніка” - нове підприємство, що лише починає свою роботу на базі долтного заводу.

З 2007 року завод входив до складу російського холдингу “ВБМ-групп” (Волгабурмаш) куди також входять 4 долотних заводи на території Росії. Та життя на підприємстві з 2007 року постійно згасало, про що свідчить не тільки скорочений робочий графік працівників та зменшення зарплат (щоб прогодувати власну сім`ю працівники заводу підпрацьовували таксистами), а й обсяги виробництва. Якщо у 2008 році обсяги виробництва товарної продукції сягали 120 млн гривень, то в 2009 вони вже становили 70 млн гривень, а в 2010 завод виготовив продукції на 17% від обсягів 2008 року.

Як повідомив директор з економічної безпеки ТОВ “Універсальна бурова техніка” Володимир Серветник, зараз “ВБМ-групп” мають мільярдні борги перед банками. Головний кредитор підприємства Ощадбанк виставив вимоги щодо повернення кредитів, і. отримавши рішення суду, не продав майно заводу. 28 грудня 2010 року господарський суд Львівської області визнав Дрогобицький долотний завод банкрутом.

“Зараз ходять розмови нібито ТОВ “Універсальна бурова техніка”(ТОВ УБТ) - підприємство - одноденка, що було створено тільки для цього проекту. Скажу так: дійсно ТОВ було створено спеціально під цей проект (Дрогобицький долотний), але воно налаштоване розвивати, а не розвалювати виробництво. Керівництво ТОВ буде працювати з заводом, нарощувати темпи виробництва та забезпечувати людей робочими місцями”, - прояснив ситуацію Володимир Серветник.

Наразі на ТОВ “Універсальна бурова техніка” вже влаштували 410 працівників колишнього долотного заводу. “Планується довести кількість працівників до рівня 800-900 чоловік, потім трошки зупинитись, а до літа працевлаштувати ще 500 осіб, загальна кількість працівників у нас буде на 400 більшою, ніж працювало на Дрогобицькому долотному заводі. До того ж, ми плануємо освоїти нове виробництво та покращити якість продукції, все це робитиметься під українським брендом”, - повідомив керівник проекту “Універсальна бурова техніка” Андрій Іщук.

Наразі підприємство вже виготовляє свою продукцію, є два замовники: фірми зі США та Арабських еміратів. Нагадаймо, що завод у Дрогобичі є єдиним в Україні виробником бурових доліт.

“За перший місяць роботи ми випустили таку кількість доліт, яку дрогобицький Долотний завод випускав протягом усього року. Так за 2010 рік випущено усього 1 680 доліт, а ми за перший місяць роботи випустили 1 340 доліт. Плануємо нарощувати виробництво до 3 000 на місяць. Адже ми мажмо стати в один ряд зі світовими лідерами такого профілю”, - ділиться планами генеральний директор “Універсальної бурової техніки”.

Провідати завод та познайомитись з новими власниками вирішив і губернатор Львівської області Михайло Цимбалюк. Побачене викликало у Михайла Михайловича двоякі почуття: “З одного боку, приємно чути, що станки працюють після такого довгого періоду застою, але з іншого боку, деяке обладнання є застарілим, хотілось би бачити більш сучасний завод. Але найприємніше з того, що я сьогодні побачив, була вже запакована продукція з маркуванням Україна, адже попередні власники маркували продукцію Дрогобицького долотного заводу Росією. Також треба подумати і про підготовку фахівців. Тож спільно з міським головою Дрогобича паном Олексієм Радзієвським ми внесемо пропозиції щодо підготовки фрезерувальників на місці. Потроху будемо наводити лад. Наступним етапом роботи в області буде нафтопереробний завод.”

От тільки про зарплату на новому підприємстві всі мовчать, журналістам відмовились назвати навіть приблизну суму заробітку працівника ТОВ “Універсальна бурова техніка”.

Єдине питання, яке залишилось відкритим — дороги Дрогобицького району: автобус з журналістами ледь-ледь встигав об’їжджати всі ями та вибоїни по дорозі до ТОВ “Універсальна бурова техніка”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ