Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Голови РДА Львівщини одержали перше розпорядження: провести ревізію земельних рішень своїх попередників

Голови РДА Львівщини одержали перше розпорядження: провести детальну ревізію наказів та розпоряджень своїх попередників щодо їх законності, а саме земельних рішень. Про це повідомив голова Львівської ОДА Василь Горбаль під час представлення нового голови Пустомитівської РДА Ігоря Чопка. Представлення відбулося сьогодні, 6 липня, о 8.30.

Василь Горбаль зазначив, що зловживання із земельними ресурсами є найбільш характерними для Львівщини. Зокрема, значна частина скарг, які надходять до нього, стосуються саме земельних конфліктів. З цього погляду найбільш конфліктогенними є два райони області - Пустомитівський (прильвівський)  та Сколівський (туристичний).

За словами голови області, інвестиційна привабливість цих районів є підгрунттям для земельної корупції. Зокрема, Василь Горбаль повідомив, що за останній час у Пустомитівському районі зафіксовано 230 випадків зміни цільового використання земельних ділянок. А це один із найпоширеніших, умовно легальних способів земельного шахрайства. 

Інша проблема - запровадити в області належний земельний кадастр. Тут важливо визначити межі лісів, адже деякі колись сільськогосподарські землі тепер швидше нагадують ліси. 

Також Василь Горбаль високо оцінив промисловий потенціал району. А саме, серед 9 міст обласного значення та 20 районів на Пустомитівський припадає 7,3% промислового виробництва - друга позиція після Дрогобиччини.

Воднораз Василь Горбаль висловився і за те, щоб ключові призначення у районі погоджувалися із головами РДА і райради, щоб голова РДА мав право призначати собі заступників, а не одержувати їх з Києва. Щоб не було так, як тепер у Пустомитах, де  призначили керівником управління Держкомзему якогось чоловіка з Києва, якого ніхто не знає і не бачить.

Загалом, на думку Василя Горбаля, без територіально-адміністративної реформи, яка дозволить збалансувати повноваження і відповідальність, не обійтися.  

Своєю чергою Ігор Чопик заявив, що він, як колишній міський голова Мостиськ, знається на земельному законодавсті і спробує дати лад з пустомитівською землею.

Водночас під час церемонії представлення представник ВО "Свобода" у Пустомитівській райраді Ярослав Мудрик закинув Василеві Горбалю, що вже за його влади у Пустомитах побачили світ кілька незаконних земельних рішень, які, зокрема, стосуються сіл Басівки та Годовиці, а також Мурованого. 

Голова Львівської ОДА відреагував так, що в області створена спеціальна земельна комісія і на час її роботи введено мораторій на земельні правові акти. "Усі незаконні рішення будуть скасовані", - пообіцяв голова області і попросив надати йому відповідні документи.

Також Василь Горбаль повідомив, що він готовий протягом одного-двох днів зустрітися з будь-яким депутатом місцевої ради, щойно він отримає інформацію про незаконні рішення. 

Одразу після офіційної частини Василь Горбаль та Ігор Чопко зустрілися з мешканцями села Мурованого, які було хотіли сьогодні пікетувати Пустомитівську РДА, але згодом відмовились, коли їм пообіцяли зустріч з головою Львівської ОДА. Відтак, у присутності селян Василь Горбаль у телефонній розмові попросив начальника ГУ МВС у Львівській області Богдана Щура скерувати у село працівників міліції.  

Довідка.

Чопко Ігор Михайлович народився 11 листопада 1975 року у Львівській області (Мостиський район, с.Санники).

Освіта вища. Закінчив Дрогобицький державний педагогічний університет імені І.Франка. Історик. Має 8 ранг посадової особи органів місцевого самоврядування. Загальний стаж роботи - 11 років.

Працював вчителем історії Новосілківської основної школи Мостиського району, директором ТзОВ «Долина», м.Мостиська.

На момент подання його на посаду голови Пустомитівської районної державної адміністрації, обіймав посаду міського голови м.Мостиська. 

На фото - голова Львівської ОДА Василь Горбаль, голова Пустомитівської РДА Ігор Чопко, голова Пустомитівської райради Ярослав Дробот, заступник голови Пустомитівської РДА Володимир Шуркало

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ