Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хранителю львівських скарбів Борису Возницькому – 85 років.Фото

16 квітня Борису Возницькому виповниться 85 років. З нагоди ювілею директора найбільшого музею України – Львівської національної галереї мистецтв – сьогодні, 15 квітня, у Львові пройшла прес-конференція у Палаці Потоцьких.

Попри вік і тотальну фінансову скруту, саме Борису Возницькому вдалося зібрати докупи і зберегти один з найбагатших музеїв України — Львівську галерею мистецтв. До складу галереї входять 16 більших та менших музейних установ: "Європейське мистецтво ХІV-XVІІІ ст.", "Європейське мистецтво ХІХ-XХІ ст.", "Каплиця Боїмів", музей "Мистецтво давньої української книги", музей "Русалка Дністрова", музей найдавніших пам'яток Львова", музей "Львівська барокова скульптура XVІІІ ст. Творчість І.Г. Пінзеля", музей-майстерня Т.Бриж, музей модерної скульптури М.Дзиндри, музей-заповідник "Олеський замок", музей-садиба М.Шашкевича, музей "П'ятничанська вежа", музей Івана Виговського, музей-заповідник "Жовківський замок", музей-заповідник "Золочівський замок", музей-заповідник "Підгорецький замок". Приблизна вартість усього комплексу Львівської галереї мистецтв – 6 млрд дол.

«Найбільше мені запам’яталися експедиції 60-их та 70-их років. Річ у тому, що в Україні в XX ст. знищено 80% національної спадщини. Отож ми їздили збирати те, що викидали із церков, збирали по кущах, подвір’ях. Врятували третину скульптур Пінзеля. В одному селі навіть треба було виймати пилу зі скульптури, бо її хотіли розпиляти на дрова! А середня оцінка скульптури Пінзеля – 5-6 млн доларів», сказав Борис Возницький.

За 50 років, упродовж яких Галереєю мистецтв керує Борис Возницький, кількість експонатів збільшилась з 10 тис до 60 тис. Останню відпустку ювіляр мав у 1964 році. «Бувало їду за кермом, а понад дорогою – ліс, і так хочеться в той ліс, але не зупиняюсь – нема часу. Звичайно, хочеться відпочити, але не сидячи вдома. Мрію з’їдити колись в Карпати, хоча б на тиждень».

Борис Возницький скаржиться на брак фінансування. «Вже три роки Галерея не отримує ніяких коштів. Усі зосереджені на підготовці до Євро-2012. Це, звичайно, добре, але люди, посидівши на стадіонах, підуть містом, захочуть зайти у музеї... Гіршого фасаду, ніж у нашої галереї, у центрі Львова нема. Ми його ремонтували ще 1972 року! В Галереї мистецтв тече дах!»

Додамо, що з нагоди ювілею у Львівській галереї мистецтв відкрили спеціальну виставку, присвячену діяльності Бориса Возницького, а також презентували книгу «Львівська галерея мистецтв. Колектив та його директор».

Довідка.

Борис Возницький народився 16 квітня 1926 р. у селі Ульбарів під Дубном. Під час Другої світової війни служив у штрафній роті радянської армії, зв'язковий УПА. Був студентом училища імені Труша, навчався у Ленінградській академії мистецтв. У 1960—1962 рр. працював заступником директора Музею українського мистецтва у Львові, згодом призначений директором Львівської галереї мистецтв, якою керує по нинішній день. Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі.

Фото Йосифа Марухняка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ