Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Волині знайшли останки 136 людей, а не 300. Поляки не згодні

У Львові створили робочу комісію зі з'ясування обставин розкопок у селі Рівне Волинської області, до якої увійшли депутати Львівської обласної та міської рад разом з журналістами, археологами та судово-медичними експертами. Комісія вирушила до місця розкопок, що поблизу села Рівне Любомильського району Волинської області, щоб наочно переконатись, чи відповідає дійсності заявлена поляками кількість знайдених останків, - повідомила прес-служба Львівської міської організації ВО «Свобода».

Як повідомив депутат Львівської міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода», член комісії Святослав Макітра, у результаті перевірки виявили, що польські археологи більше, ніж удвічі завищили кількість віднайдених останків. Перерахувавши кількість останків дорослих людей, які помістились в три маленьких труни, експерти довели, що кількість стегнових кісток складає не більше, ніж 86, а це 43 людини. Та навіть ця цифра не може бути остаточною, адже останки дуже роздроблені. Рештки кісток дітей, на жаль, не вдалось перерахувати, проте польські археологи стверджують, що у двох трунах їх є 93.

«Навіть якщо додати кількість останків дітей, яку оголосили поляки, та дорослих людей, яку підрахували львівські експерти, отримуємо цифру 136, але аж ніяк не 261, про що стверджують польські археологи. На запитання комісії, за якими критеріями визначалась кількість останків людей, керівник польської археологічної служби відповіла, що кожну окрему кістку чи елемент кістки вони вважали як за рештки однієї окремої людини. З результатів роботи польських пошуковців можна зробити висновок, що вони працювали нефахово та непрофесійно. Фотографії з місця розкопок робили так, щоб не можна було чітко визначити кількість останків людей. Вважаю, що розкопки були спрямовані не для визначення точної кількості решток людей, а для їх завищення», – заявив депутат Львівської міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Святослав Макітра.

Як додав депутат, сьогодні має відбутися захоронення останків, однак після роботи львівської комісії на місці розкопок дійти згоди щодо кількості останків з польською стороною не вдалося. Акт про результати розкопок перепідпише тільки українська сторона з цифрою, яку оголосили експерти зі Львова, тобто 136. Поляки акт з цифрою 136 підписувати не погодились, вони наполягають на кількості 261.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ