Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Революція не починається в травні, - «Свобода» про пікет СІЗО

Cьогодні, 26 травня, під стінами Львівського СІЗО, що на вул. Городоцькій, відбувся пікет ВО «Свободи» проти політичних репресій. Акція пройшла під гаслом: «Свободу політв’язням». Біля стін СІЗО свободівці розвішали плакати: «Олігархам – «покращення», народу – тюрма?», «Свободівці – нація з Вами», «Сьогодні судять свободівців, завтра – націю!»

На пікет зібралося близько двохсот п’ятдесяти людей, серед яких громадські діячі, активісти «Свободи» та депутати Львівської міської та обласної рад.

Дисидент Ігор Калинець також прийшов під стіни СІЗО. Свою участь в акції він пояснив так: «Я з 60-тих років стояв на боці тих, хто був ув’язненим та піддавався гонінням. Як поет я присвячував цим людям свої твори, за які мене потім і самого судили. В мені це протест проти несправедливості, проти тоталітарної системи. Ці хлопці, які були заарештовані за події 9 травня, вони стали, щоб відстояти нашу честь, честь львів’ян та української нації. Вони стали форпостом для Європи від тої червоної комуністичної навали, від тієї московської окупації, і вони заслуговують на те, щоб стати на їх захист».

«Я не є членом ВО «Свобода», і, можливо, багато чого не поділяю з їх поглядами, але прийшов заступитися за них, як політв’язень. Я теж це пройшов, тому буду до кінця відстоювати їх право на волю», - каже Ігор Калинець.

Він переконаний, що свободівці не могли діяти інакше. Окрім того, Калинець зауважив, що на Пагорбі слави були й хлопці з КУНу, Патріоту України, молодий НРУ і загалом молодіжні організації.

«Так сталося. що арештували свободівців, але затримати могли кожного. Я здивований, що за 20 років не має з цієї львівської міліції жодних змін, і крім ганьби вони на себе нічого не стягують», - заявив Ігор Калинець.

Пізніше до свободівців вийшов представник від СІЗО для того, щоб з’ясувати причину зібрання та розташування наметів.

«Ми розібралися із причинами, чому сьогодні тут поставили намети ВО «Свободи». Ми знаємо, що свободівці протестують проти затримання братів Ковалівих, однак ми тільки виконуємо рішення суду – запобіжний захід утримання під вартою», - заявив в. о. начальника слідчого ізолятору майор Володимир Гливка.

Він, відповідаючи на запитання Гал-інфо в яких умовах утримуються ув’язнені, повідомив: «Утримуються так, як і всі, на загальних підставах без створення особливих умов. В камері є ліжко, стіл, телевізор, якщо передають родичі. Годують їх згідно чинного законодавства три рази на день. Все йде за наказами. Такого, щоб чогось не вистачало за нормами харчування, немає. Всі, хто тут утримуються – утримуються згідно рішення та постанови суду про встановлення запобіжного заходу взяття під варту».

Всього, за словами Володимира Гливки, кількість ув’язнених в СІЗО коливається від 1300 до 1400 осіб.

Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Руслан Кошулинський заявив, що вони зібралися під стінами СІЗО для того, щоб підтримати своїх однопартійців та поінформувати населення про неправомірні дії правоохоронців.

«Затриманий депутат Степан Підкуймуха вже третій день перебуває у голодуванні, і ми розуміємо, що це загрожує його здоров’ю», - каже Руслан Кошулинський.

Акція, за його словами, є довгостроковою в зв’язку із тим, що «передбачається затримання Ірини Сех, Юрія Михальчишина, Івана Гринди та Руслана Кошулинського». Руслан Кошулинський також не виключає, що свободівці в солідарність із ув’язненими теж оголосять голодування.

На запитання Гал-інфо чи можна розцінювати заклики Кошулинського про необхідність виходити на вулицю, як заклики до початку революції, він засміявся та відповів: «Початок революції в голові, коли люди розуміють, що вже досить. Революції в травні місяці не починаються. Революція почнеться в жовтні, коли люди, маючи національне приниження, відчують ще й соціальне приниження, отримавши платіжки за газ».

Нагадаємо, що в СІЗО на вул. Городоцькій перебувають затриманими два депутати Самбірської районної ради від ВО "Свобода" – брати Михайло та Володимир Коваліви.

Фото - ВО "Свобода"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ