Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

А тепер тільки шахи…

У Львівській опері урочисто відкрили матч за світову шахову корону між стриянкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. Окрім урочистого та помпезного відкриття унікального заходу для Львова та України, відбулося жеребкування хто з дівчат у першому матчі зіграє білими фігурами.
Фото Сергій Бобра.Гал-інфо

Відкриття матчу за світову шахову корону викликало своєрідний ажіотаж серед львів’ян. Без запрошення до Львівської опери не впускали нікого, а бажаючих потрапити до середини було більш, ніж достатньо. Порожніх місць, яких на таких заходах прийнято називати «святими», не могло й бути. Серед запрошених на відкриття – чимало львівських чиновників, відомих гросмейстерів, представників шахової та бізнесової еліти, дітей та їхніх тренерів, а також команди головних винуватців свята - Марії Музичук та Хоу Іфань.

Відкриття чемпіонату світу пройшло на одному диханні. Організатори добре підготувалися, не допустивши серйозних ляпів та перебору у чомусь. Зрештою, після завершення заходу це і визнали відомі гросмейстери, додавши, що таких відкриттів не було навіть шахових Олімпіадах.

Виступи відомих львівських виконавців чергувалися з привітаннями української та китайської гросмейстерок від перших осіб країни та міста. Для прикладу, голова Львівської ОДА Олег Синютка зачитав привітання від президента України Петра Порошенка, а міністр молоді та спорту України Ігор Жданов – від Прем’єр-міністра України Арсена Яценюка.  Не змарнували своєї можливості попіаритися перед серйозною публікою і мер Львова Андрій Садовий, голова Львівської облради Олександр Ганущин та представник ФІДЕ Ґеоргіос Макрополус та президент Федерації шахів України Віктор Капустін.

Своїми виступами публіку вражали балет Ірини Мазур «Життя», молода та перспективна співачка Христина Соловій,  скрипаль-віртуоз Олександр Божик та квартет «Tenors Bel’kanto». Особливі овації у публіки зірвав Олександр Божик. Він грав на одній, на двох та трьох скрипках одночасно, що дозволило глядачам назвати Божика музичним гросмейстером.

У церемонії жеребкування першим матч білими фігурами випало зіграти Марії Музичук. Її суперниця Хоу Іфань витягнула яйце-писанку з чорною фігурою. Перший матч між обома гросмейстерами відбудеться у середу, 2 березня, у Палаці Потоцьких (вул. Коперника, 15). Розпочнуть гру шахістки о 15:00. За неофіційною інформацією, гру для усіх з метою безпеки транслюватимуть з півгодинним запізненням.

На думку фахівців, незважаючи на ставки букмекерів на Хоу Іфань, матчі між українкою та китаянкою повинні стати дуже цікавими. Марію Музичук до цих матчів готували гросмейстери Павло Ельянов та Юрій Криворучко, які за своїм рівнем гри явно переважають розрекламованого тренера з російським корінням Володимира Чучелова. Останній якраз і готував Хоу Іфань до протистояння проти Марії. Нагадаємо, переможець у серії, яка складатиметься з 10-ти партій, отримає 120 тисяч євро, а переможений – 80.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ