Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лисиця, Пасько, Длігач, Пекар, - нові кандидати на голову Уряду України

Лідери «Руху за очищення» –Міхеїл Саакашвілі, Сергій Лещенко, Віктор Чумак, – виступили 1 березня перед громадою Вінниці під час Антикорупційного форуму та підбили підсумки першої частини антикорупційної кампанії, що продовжиться вже після весняних свят. Про це повідомили організатори.
Фото з zib.com.ua.

Напередодні форуму члени координаційної ради Руху – народні депутати Сергій Лещенко та Віктор Чумак –поспілкувались з журналістами в рамках прес-конференції. Відповідаючи на питання щодо нової політичної еліти, Віктор Чумак назвав декілька «ефективних», на його думку, кандидатур на посаду прем’єра: «Я, в принципі, знаю українців, які можуть бути ефективними прем’єр-міністрами. Я можу назвати їх прізвища. Це Лисиця, Пасько, Длігач, Пекар. Вам ці прізвища нічого не говорять, правда? Але мушу сказати, що це класні менеджери, які працюють у великих компаніях та об’єднаннях. А прем’єр-міністр – це і є загальнонаціональний менеджер. Наша помилка, що ми обмежуємо вибір політиками».

Сергій Лещенко пояснив, чому нинішній Уряд не здатний до реальних реформ: «Після Майдану люди були готові до "шокової терапії", і завданням Яценюка було провести швидкі болісні реформи, щоб після шоку була терапія. А він їх розтягнув на роки, і у нас тепер що півроку — шок. І ніякої терапії».

На думку Лещенко, Україні потрібно скористатись універсальними рецептами реформ і розпочати, передусім, з приватизації: «Державні підприємства лише слугують "кормушкою" для корупціонерів, які приходять, наживаються і руйнують підприємство, не приносячи йому користі»— зазначив парламентар. Він також розповів про діяльність Комітету Верховної Ради з питань запобігання корупції та новоствореного Антикорупційного бюро: «Наш Комітет виконав антикорупційний блок коаліційної угоди на 100%. Навіть, перевиконав, адже в коаліційну угоду не входять деякі закони, які ми успішно прийняли. Багато може бути скепсису, тому що корупція нікуди не зникла і чого ми тоді тут всі сидимо. Насправді, через наш комітет пройшов закон про створення Національного антикорупційного бюро. І це великий крок, бо немає жодних ознак, що це бюро заангажоване чи неефективне».

На початку свого виступу голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі представив до уваги громади нову абсурдну постанову Кабміну: «Сьогодні вийшла постанова, основна мета якої – забороняти нам з вами збиратись. Це постанова до державних службовців, щоб вони утримались від участі у громадських і політичних заходах, зібраннях та взагалі не проявляли зайвої активності. Я одразу кажу, що збираюсь цю постанову порушувати. А влада, яка такі постанови видає, може завершити як та, що два роки тому приймала диктаторські закони».

Політик вкотре наголосив на необхідності зміни політичної еліти: «Ми повинні знайти нових людей, повинні всі разом втілювати зміни. Нам потрібні люди, яким довіряє суспільство, які є незалежними, які будуть думати про вас, спілкуватись з вами. Не сидіти в «печерському трикутнику», думаючи, що це весь світ. В Україні є абсолютно все. Унікальні міста, села, земля. Всі ресурси, крім одного – мозку у влади».

«Ми ніколи не підемо до жодного олігарха. – запевнив Міхеїл Саакашвілі. –Адже це наша остання битва. Нам нема куди відступати. Маємо вивести Україну до числа високорозвинених країн. Разом з вами маємо боротись з прогнилою системою і будувати нову».

За словами Сергія Лещенко, справжнє очищення має принести не просто зміна Уряду, але також дострокові парламентські вибори. Однак для цього потрібно спочатку змінити закон про вибори: «За чинним законом немає жодного сенсу у дострокових виборах, бо ми оберемо тих самих корупціонерів. Ми повинні ухвалити новий закон про вибори за відкритими списками, заборонити рекламу на телебаченні під час виборчої компанії, позбавити депутатів недоторканості. Ми повинні довести питання до логічного кінця і бути готові до виборів за чесним законом в будь-який момент».

Персоніфікація «Руху за очищення» в якості суб’єкта політичної боротьби наразі не на часі. Мета Руху – створення потужної громадської сили, такої, що здатна буде цивілізованим і мирним шляхом знести корупційну гідру. Як зазначав один зі співзасновників Громадянської Платформи Нова Країна Валерій Пекар: «Рух за очищення можна порівняти з Рухом, який на початку 90-х об’єднав мільйони українців у боротьбі за незалежність».

«Ми не шукаємо підтримки політиків, ми шукаємо підтримки громадян. – пояснив нардепВіктор Чумак.—Важливо, щоб до антикорупційного Руху долучались приходили активні громадяни, і ми разом створювали токсичне для корупції середовище».

«Рух за очищення – це відповідь на той величезний запит, який сьогодні є в країні. Запит на те, що потрібно щось міняти. Корупція – вона має багато проявів. І коли хтось відносив хабар в дитячий садочок, то він прощав корупцію «зверху». Але толерантність добігає кінця. Прощення вже немає, – стверджує пан Чумакі закликає. – Якщо один кричить, то п’ять мають стати поруч, щоб його не заклювали та не затоптали. Нам потрібно єднатись».

На Вінницькому форумі лідери «Руху за очищення» ще раз озвучили п'ять ключових вимог: це відставка Уряду, зміна Генпрокурора, ухвалення пакету економічних законів, що дозволять українцям заробляти чесно та багатіти, невідворотність покарання для всіх злочинців та нове виборче законодавство, що викине олігархів з політики.

Станом на сьогодні антикорупційні форуми в рамках всеукраїнської кампанії «Руху за очищення» вже відбулись у Києві, Харкові, Чернівцях, Івано-Франківську, Ужгороді, Луцьку, Рівному, Житомирі та Вінниці.

В цих форумах взяли участь близько 13 тисяч українців. Ще 5,5 тисяч підписали вимоги Руху на онлайн-платформі «Один із мільйона».

На черзі Хмельницький, Тернопіль, Чернігів, Суми, Полтава, Дніпропетровськ і багато інших міст України, в кожному з яких – сотні тисяч людей, готових до боротьби за країну без корупції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ