Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Володимир Ветошко: Норматив гросмейстера – справа часу

Вісімнадцятирічний міжнародний майстер з Городка Володимир Ветошко набуває все більшої популярності з кожним міжнародним турніром. Нещодавно він став бронзовим призером шахового фестивалю, що завершився в болгарській Албені. Каже, що виконати норматив гросмейстера для нього лише справа часу. Про це та інше юний шахіст розповів в інтерв’ю Гал-інфо.

{{1}}

Володимире, чи задоволений ти своїм виступом на шаховому фестивалі в Албені?

Турнір в Албені уже став регулярним, проводиться кожного року. У попередні роки турнір за своїм складом був сильним, тому вирішив взяти у ньому участь.  Оскільки на цьому турнірі зумів підняти свій рейтинг, можна сказати, що своїм виступом я задоволений. Рейтинг вдалося підняти на 13 пунктів. Грою задоволений також.

Загалом, у турнірі взяло участь приблизно 60 шахістів: від гросмейстерів до кандидатів в майстри спорту. У турнірі грали троє гросмейстерів, десять міжнародних майстрів, а усі інші - майстри спорту та кандидати. Перші два місця посіли гросмейстери. Я набрав стільки ж очок, як і гросмейстер, що посів друге місце, однак, він мене обійшов за додатковими показниками. Загалом, якби обіграв болгарина Момчіла Ніколова в останньому турі, виграв би турнір. Втім, грав проти нього чорними фігурами, тому шанси обіграти його не були високими.

Ризикнути не хотів?

Він надто досвідчений гравець, щоб віддати партію, граючи білими. Він грав на нічию. Вона його, як і мене, влаштовувала. Він ставав першим, а я - третім. Якщо б я почав ризикувати, міг взагалі програти і опинився б за бортом п’єдесталу пошани. Третє місце – непоганий результат. Перед турніром завдань собі не ставив, оскільки тривалий час через навчання в університеті не брав участі у змаганнях. Чесно кажучи, не знав у якій формі перебуваю.

До якого турніру готуєшся зараз?

З 9 по 17 липня у Словенії буде командний чемпіонат Європи серед гравців до 18 років. Гратиму за збірну України. Також за нашу команду гратимуть Михайло Білоус,  Владислав Бахмацький та Юрій Крикун. Оскільки рейтинг у мене найвищий, гратиму на першій дошці. У турнірі візьмуть участь 14 збірних, гратимемо за швейцарською системою у 9 турів.  

Хто буде головними суперникам збірної України?

Угорщина, Німеччини, Ізраїль та Польща. Думаю, у нас є шанси поборотися за призові місця.

Як зазвичай готуєшся до турнірів?

По-різному. Нема якоїсь конкретної підготовки. Зараз готуюся до турніру сам, без тренера. Вивчаю партії сучасних гросмейстерів, їх аналізую.

Наприклад кого?

Крамник, Ананд, Карлсен.

Кого гра імпонує найбільше?

Карлсена, оскільки він часто виграє нічийні позиції. Намагаюся зрозуміти як йому це вдається. Він витривалий. Може тривалий час утримувати нічийну позицію, а його суперник не витримує і допускає помилку.

Наскільки мені відомо, тебе тренує Михайло Олексієнко.

Так. З ним зараз часто спілкуюся, а зустрічаємося лише при нагоді. Зараз у нього менше часу, оскільки він тренує жіночу збірну Голландії.

На міжнародні турніри їздиш за свій рахунок ?

Оскільки я міжнародний майстер, деякі турніри мені оплачують, доводиться витрачатися лише за дорогу. Якщо мене запрошують у клуб, то мені оплачують повністю усе. Окрім усіх своїх витрат ти отримуєш ще гонорар від клубу, за який ти граєш. Зараз виступаю за словацький клуб з Кошице. Він грає на найвищому рівні чемпіонату Словаччини – в екстра-лізі. Сезон у Словаччині розпочинається в жовтні, а завершується в квітні. Чемпіонат відбувається в 11 турів, один тур відбувається в середньому раз на півмісяця.

Яку партію знаєш найкраще? Що найчастіше пропонуєш супернику, граючи білими фігурами?

Як то кажуть, можуть піти з двох рук: або е4, або d4. Багато залежить від того, що мені відповідає суперник. Є шахова база партій, де тобі вибивають останні партії твого суперника. Її оновлюю увесь час. Якщо готуюсь під конкретного суперника, стараюся його здивувати так, як я ще не грав. Дуже часто у дебютах і я дивував суперників, і мене дивували. Коли тебе дивують, треба тобі зіграти якось другорядно, мовляв, так, щоб твій хід для суперника також став несподіваним.

Ти зараз є міжнародним шаховим майстром. Що тобі потрібно для гросмейстера?

Уже маю два нормативи, потрібен ще один. У мене зараз рейтинг 2 430, потрібно підтягнути до 2 500. Це уже гросмейстерський рейтинг. Думаю, це питання часу, оскільки рівнем своєї гри я задоволений. На найближчий рік планую виконати завдання гросмейстера.

{{2}}

Зі скількох років ти займаєшся шахами? Хто з тренерів зробив найбільший вклад у твій прогрес?

З п’яти з половиною років. Тренери були різні: Матвієнко, Мелешко, Грабінський, Михальчишин. Останній зараз мешкає за кордоном, тому один раз на рік беру в нього кілька уроків. Він аналізує мої останні партії і каже що мені потрібно покращити і дає завдання на наступний рік.

Зараз працюю багато з батьком. При аналізі партій він мені допомагає. Для прикладу, аналізуючи ту чи іншу позицію, кажу свій варіант ходу, а він уже каже, як би зіграв комп’ютер. Так ми почали займатися менше року, і як показує практика, такі навчання є ефективними.

Чи пов’язуєш своє майбутнє з шахами?

Наразі так, а в майбутньому, можливо, з батьком відкрию якусь власну справу. Люблю подорожувати, а різні міжнародні турніри цьому сприяють. Заробітки бувають різними. Для прикладу, зараз добре зароблять наші тренери, які вчать іноземних гравців. Але я на пропозицію стати тренером не пристав би, оскільки якщо ти починаєш тренувати, то тобі не вдасться підняти свій рівень. Якщо ти займаєшся з слабшим суперником, ти повинен дійти до його рівня, щоб йому пояснити свою думку. А якщо тобі цікаво працювати з цим гравцем, то тоді регресу не буде.

Хто для тебе є авторитет у шахах?

Мабуть, Магнус Карлсен. У доволі молодому віці він став гравцем з найбільшим рейтингом у світі. Важко сказати хто його зараз може обіграти.

Шанси у Сергія Карякіна є?

Вважаю, шанси у Карякіна є, оскільки він є молодий та перспективний, однак букмекери віддають перевагу норвежцю. Якщо переможе Карякін, буде сенсація.

Не так давно ФІДЕ на кілька днів обнулила рейтинги українських шахів через борг за матч Музичук-Хоу Іфань. Чи були думки перебиратися з України?

Не було. Раніше пропонували переїхати жити у Краматорськ, навіть батькам пропонували роботу, нібито давали квартиру. Незважаючи на це, ми відмовилися. А рейтинги наші дійсно були обнулили. Навіть своїм очам не повірив, коли побачив це на сайті ФІДЕ.

Які у тебе захоплення, окрім шахів?

Якщо у Городку, то фактично кожного дня граю у футбол, настільний теніс і люблю рибалку. Рибалити вдається не часто, але стараюся на це знаходити час.

Яку найбільшу рибу вдалося зловити?

Я не є такий рибалка, що можу хвалитися своїми здобутками. Втім, півторакілограмову щуку уже спіймав.

Розмовляв Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ