Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Санкції Заходу проти російських банків - це попереджувальний постріл - фінансовий експерт

Санкціі США, пов'язані із забороною надавати російським державним банкам довгострокові запозичення, можна назвати найбільш потужним ударом по російській економіці - вважає фінансовий експерт Віталій Шапран. Наслідками таких обмежень в середній і далекій перспективі можуть стати підвищення іпотечних ставок, розбалансування ринку нерухомості, зростання цін на нерухомість, а також, можливо, банкрутство деяких великих банків - сказав він в ефірі програми «Важливо. День» на телеканалі БТБ.

«Я б порівняв такі обмеження для банків з попереджувальним пострілом у повітря. У короткостроковій перспективі банки та їх клієнти не постраждають, не знизиться надійність банків, але вже зараз у них на очах звужуються горизонти фінансування. І вже почався відлік часу до того моменту, коли вони відчують перші проблеми фінансового характеру. Це трапиться, звичайно ж, не скоро, але при тій редакції санкцій, яка була озвучена США, вже сьогодні ясно, що нічого хорошого кредиторам цих банків чекати не доводиться », - сказав Шапран.

«Наслідком таких санкцій може стати подорожчання іпотеки, підвищення ставок по« довгим »ресурсам в Російській Федерації. Адже у них є та ж проблема, що і в Україні: банки не генерують "довгі" пасиви. І втрата можливості отримувати в США позики з «довгими» горизонтами, тобто більше 90 днів і більше року, призведе до того, що російським банкам за «довгими» пасивами доведеться йти в Азію. Але як на це реагуватиме сама Азія і чи зможе вона забезпечити ці банки ресурсами? Я думаю, що ні», - вважає експерт.

«Тому цілком імовірно їх чекає розбалансування ринку нерухомості, іпотечного ринку, коливання цін на нерухомість. А також ризики, які з'явилися в Україні під час фінансової кризи 2008 року: коли падають ціни на нерухомість і якість банківських активів. Все це повертається бумерангом у вигляді банкрутства кількох великих банків. Тобто, якщо санкції будуть діяти досить значний час, таке провокування цій ситуації всередині банківської системи РФ цілком можливо», - вважає Шапран.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ